Keuzehulp

Een keuzehulp kan je helpen bij het kiezen van een passende behandeling. Een keuzehulp geeft je informatie over de behandelopties voor bepaalde gezondheidsdoelen én geeft informatie over wat de voor- en nadelen van de opties zijn. Vervolgens ga je – door het beantwoorden van enkele vragen – na hoe belangrijk jij de voor- en nadelen van de opties vindt.

De zorgverlener bespreekt met jou welke behandelopties beschikbaar zijn. De zorgverlener zal je ondersteunen bij het kiezen van een best passende behandeling. Een keuzehulp is een tool die je hierin ondersteunt.

Stappenplan

De zorgverlener geeft aan dat er een keuze is.

De zorgverlener legt de patiënt uit dat er meerdere gelijkwaardige behandelopties zijn en geeft aan dat de patiënt een keuze heeft. De zorgverlener nodigt de patiënt uit om samen met hem een keuze te maken voor een behandeling die het beste past bij de voorkeuren van de patiënt. De zorgverlener  bespreekt vervolgens de behandelopties en geeft de keuzehulp aan de patiënt.

De patiënt gaat na wat hij of zij belangrijk vindt.

De patiënt neemt de keuzehulp door en gaat na wat de voor- en nadelen van de behandelopties voor hem of haar persoonlijk betekenen. De patiënt noteert de eventuele vragen voor de zorgverlener.

De zorgverlener en de patiënt bespreken de behandelopties en de voorkeuren.

De zorgverlener gaat na of de patiënt begrepen heeft wat de voor- en nadelen van de behandelopties zijn en geeft nadere uitleg. De zorgverlener bespreekt dan wat de voorkeuren van de patiënt zijn en spiegelt deze voorkeuren aan de behandelopties.

De zorgverlener en de patiënt nemen samen een beslissing.

De zorgverlener en de patiënt bekijken welke behandeling het best passend is en nemen een beslissing.