Help mee
of word lid

Gespecialiseerde revalidatiecentra

Laesies komen niet vaak voor en de behandeling vraagt wél veel kennis en ervaring. Daarom adviseert DON om te revalideren bij een in laesies gespecialiseerd revalidatiecentrum. In Nederland zijn dat er acht. 

Er zijn ook revalidatiecentra en -afdelingen van ziekenhuizen die níet in laesies zijn gespecialiseerd. Het voordeel kan zijn dat je dichter bij huis kunt revalideren. Maar je kunt niet profiteren van de voordelen van een gespecialiseerd centrum, zoals:

  • Het behandelteam werkt volgens het Behandelkader Dwarslaesie en de Richtlijn Dwarslaesierevalidatie. Dit biedt garanties voor de aanwezige kennis en voorzieningen.
  • Het team heeft ruime ervaring met het voorkomen en behandelen van complicaties die vaak optreden bij een laesie, zoals decubitus (drukplekken) en blaasproblemen.
  • Je komt eerder in aanraking met andere revalidanten die ook een laesie hebben. Het onderlinge contact kan helpen en steunen tijdens de revalidatie.

DON adviseert om de klinische revalidatie in ieder geval te doen bij een gespecialiseerd centrum. In de regel wordt ervoor gekozen om de poliklinische revalidatie vervolgens bij hetzelfde centrum te doen. Als de reisafstand naar het centrum een bezwaar is, wordt er soms voor gekozen om de poliklinische revalidatie te doen bij een ander revalidatiecentrum of bij een fysiotherapiepraktijk in de eigen woonomgeving. De keuze ligt uiteindelijk bij jezelf, maar het is van belang om je bij die keuze te laten adviseren door de behandelend revalidatiearts. 

Over ons Voor professionals Vraag en aanbod Webshop Agenda Contact

Sponsors