Als je net een dwarslaesie of caudalaesie hebt, word je meestal eerst opgenomen in het ziekenhuis. In het ziekenhuis zal een revalidatiearts dan nagaan welke revalidatie zinvol is en waar die revalidatie zal plaatsvinden.
Er zijn twee soorten revalidatie:
- Medisch-specialistische revalidatie. Dit is intensieve behandeling die wordt gegeven in een revalidatiecentrum. Een revalidatiearts is verantwoordelijk voor de behandeling. Er zijn twee mogelijkheden:
- Klinische revalidatie. Als je intensieve behandeling en verzorging nodig hebt, word je opgenomen in het revalidatiecentrum.
- Poliklinische revalidatie. Als opname niet nodig is, kun je op afgesproken momenten naar het revalidatiecentrum komen voor behandeling. Mensen die eerst klinisch revalideren, revalideren daarna vaak nog poliklinisch.
- Geriatrische revalidatie. Dit is minder intensieve behandeling voor mensen die minder belastbaar zijn. De behandeling wordt gegeven in een verpleeghuis of activeringscentrum, is altijd klinisch en wordt gecoördineerd door een specialist ouderenzorg.
De meeste mensen met een laesie die revalideren, doen dat bij een revalidatiecentrum. In Nederland zijn acht revalidatiecentra gespecialiseerd in de behandeling van mensen met een dwarslaesie of caudalaesie. DON adviseert om te revalideren bij een van deze centra.
Cursus |
Veel informatie is te vinden in de gratis e-cursus Weer op weg, die is bedoeld voor mensen die nog maar kort een laesie hebben.
|
Verliesverwerking |
Leren leven met een dwarslaesie of caudalaesie kost tijd. Je oude leven, zonder laesie, ben je kwijt en dat is iets wat je moet verwerken. Hier vind je uitgebreide informatie over verlieswerking. |