Help mee
of word lid

Een dwarslaesie of caudalaesie

Een dwarslaesie is een beschadiging van het ruggenmerg. Een caudalaesie is een beschadiging van de zenuwbundel die onder het ruggenmerg hangt. Wat precies de gevolgen zijn van die beschadiging, hangt af van twee dingen: de hoogte van de beschadiging en de ernst van de beschadiging.

Het is niet bekend hoeveel mensen met een dwarslaesie of caudalaesie er zijn in ons land. Geschat wordt dat er zo’n 15.000 mensen zijn met een dwarslaesie. In de gespecialiseerde centra worden jaarlijks zo’n 600 tot 650 mensen met een nieuwe laesie opgenomen. Daarbij zitten ook wel wat mensen met een caudalaesie, maar de meesten revalideren poliklinisch en op andere plaatsen. Een caudalaesie wordt vaak slecht herkend en mensen met een caudalaesie worden helaas vaak nog niet verwezen naar gespecialiseerde revalidatie. Over het totaal aantal mensen met een caudalaesie is daarom ook weinig bekend.

Korte informatie over de verschillende soorten laesies wordt gegeven in deze introductiefilm van DON.

Een korte beschrijving van soorten laesies staat in dit artikel

Uitgebreide medische informatie over laesies staat in de Dwarslaesiewiki. Daar kun je lezen over de verschillende mogelijke gevolgen en gezondheidsklachten, en over wat er gedaan kan worden om klachten te voorkomen of op te lossen.

 

Cursus Veel informatie is te vinden in de gratis e-cursus Weer op weg, die is bedoeld voor mensen die nog maar kort een laesie hebben.

Verliesverwerking

Leren leven met een dwarslaesie of caudalaesie kost tijd. Je oude leven, zonder laesie, ben je kwijt en dat is iets wat je moet verwerken. Hier vind je uitgebreide informatie over verlieswerking.

Ervaringsdeskundigen

DON heeft een panel van ervaringsdeskundigen die bereikbaar zijn voor mensen die vragen hebben of willen praten. Leden kunnen inloggen. Niet-leden kunnen contactgegevens vragen bij het bureau van DON.

Boek

Het boek "Dwarslaesie of caudalaesie….en dan?" is vooral bedoeld voor mensen die nog maar kort een laesie hebben. Het wijst de weg naar goede (na)zorg en daarnaast lees je over ervaringen van mensen met een laesie. Er is ook een hoofdstuk over zelfmanagement. Het is beschikbaar in de webshop.

 

Over ons Voor professionals Vraag en aanbod Webshop Agenda Contact

Sponsors