Help mee
of word lid

Openbaar vervoer

Als je in een rolstoel zit, kan reizen met het openbaar vervoer lastig zijn. Er zijn de afgelopen jaren wel veel verbeteringen doorgevoerd, waardoor je vaker onbelemmerd kunt reizen met het OV:

  • Steeds meer stations en treinen in Nederland zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Voordat je op weg gaat, kun je met de NS-app nagaan of dat geldt voor de trein die je wilt nemen. In de app kun je je reis boeken en daarbij aangeven of je wel of geen reisassistentie nodig hebt. Als je geen assistentie nodig hebt, weet de conducteur toch dat er een rolstoelgebruiker in die trein zit; goed voor als zich een calamiteit zou voordoen. Sprinters hebben twee ruime rolstoelplaatsen en een rolstoeltoegankelijk toilet met lage bedieningsknoppen. Bij intercity's heb je als rolstoelgebruiker altijd assistentie nodig om in de trein te komen. Als je reisassistentie nodig hebt, moet je dat uiterlijk één uur voor je reis aanvragen. Als je de reistijden al weet, is het handig om het al eerder aan te vragen. Dit omdat er soms personeelstekort is bij NS.
  • Bij bussen hangt het van de vervoersmaatschappij af hoe de toegankelijkheid is geregeld. Vaak heeft een bus een rolstoelingang, waar je met behulp van een oprijplaat naar binnen kunt. Meestal moet de chauffeur die plaat neerleggen, maar sommige bussen hebben een oprijplaat die automatisch naar buiten komt. De meeste bussen hebben een rolstoelplek in het midden, waar je jezelf met behulp van een gordel kunt vastzetten. Er zijn soms klachten van rolstoelgebruikers omdat een chauffeur doorrijdt en niet stopt om ze mee te nemen.
  • Trams zijn steeds vaker toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De trams van RandstadRail en de sneltram Utrecht-Nieuwegein zijn bijvoorbeeld toegankelijk. Deze trams hebben een extra brede plek voor een rolstoel of kinderwagen. Op de website van de vervoerder vind je informatie over de toegankelijkheid van hun trams.
  • Alle metro's zijn toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn of in een rolstoel zitten. Op de stations is een lift of hellingbaan aanwezig en het perron is even hoog als de vloer van de metro.

Begeleiderskaart openbaar vervoer

Over ons Voor professionals Vraag en aanbod Webshop Agenda Contact

Sponsors