Help mee
of word lid

Voeding

Als spieren verlamd raken, verandert de stofwisseling: omdat de spieren niet worden gebruikt, verbrandt het lichaam minder calorieën. De beenspieren zijn een grote spiergroep, dus als die verlamd zijn is de stofwisseling aanzienlijk lager. Bij een hoge en complete dwarslaesie zijn nog meer spieren verlamd. Mensen met een laesie hebben hierdoor minder calorieën nodig.

Bij mensen met een complete dwarslaesie is het vetpercentage vaak hoger omdat de spiermassa afneemt terwijl de vetmassa toeneemt. Mensen met een dwarslaesie hebben in verhouding 8 tot 18 procent meer vet dan mensen zonder dwarslaesie met dezelfde BMI. Er kan dan sprake zijn van ‘verborgen overgewicht’: het gewicht is misschien hetzelfde als voor de laesie en lijkt goed, maar inwendig is er te veel vet. Na een laesie ligt een gezond gewicht over het algemeen lager dan voor de laesie.

Een laesie kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals vermoeidheid, blaasinfecties, chronische constipatie, osteoporose en pijn. Bij veel van dit soort gezondheidsproblemen kan gezonde voeding bijdragen aan preventie.

Gezonde voedingsgewoonten zijn door dit alles nog belangrijker dan voor mensen zonder laesie.

 

Brochure

Hoe kan ik extra kilo’s vermijden of gewicht verliezen? Welke dieetadviezen gelden bij complicaties, zoals ondervoeding, doorligplekken of darmproblematiek? De brochure Voeding, gewicht en gezondheid voor mensen met een dwarslaesie geeft antwoord op deze vragen. Je kunt de brochure bestellen in de webshop.

 

Boek

Hoe blijf je fit met een dwarslaesie? is een boek vol informatie en tips voor een gezonde leefstijl. Er is ook aandacht voor voeding. Het boek kan worden besteld in de webshop.

 

Webinar Charlotte van Marissing, een diëtist die zelf al sinds haar kindertijd een dwarslaesie heeft, presenteerde voor Coloplast het webinar Gezonde leefstijl bij een dwarslaesie
Over ons Voor professionals Vraag en aanbod Webshop Agenda Contact

Sponsors