Een letselschadezaak is een langdurig en ingewikkeld proces. Allereerst moeten de partijen het eens worden over de aansprakelijkheid en daarna moet worden berekend wat een eerlijke vergoeding is. Als leek kun je dat niet zelf doen, daar heb je deskundige juridische hulp bij nodig.
Er zijn allerlei mensen die hulp aanbieden bij letselschadezaken. Ze noemen zich bijvoorbeeld letselschade-expert, letselschade-behandelaar of personenschade-deskundige. Iedereen mag zich zo noemen, het zijn onbeschermde titels. Letselschadeadvocaat is wél een beschermde titel. Je mag jezelf alleen zo noemen als je een gespecialiseerde jurist bent. Als je een letselschadezaak wilt aanspannen, is het aan te raden om een advocaat te kiezen die lid is van de Vereniging van Letselschade Advocaten (LSA). LSA-leden moeten aan hoge eisen voldoen.
Het is belangrijk dat je de advocaat die je belangen gaat behartigen vertrouwt. Een letselschadezaak duurt lang en kan emotioneel zijn, en een goed contact maakt het eenvoudiger. Maak dus eerst kennis met elkaar en vraag je af of deze persoon bij je past.
DON werkt samen met twee advocatenkantoren die zijn aangesloten bij de LSA en die veel ervaring hebben met letselschadezaken bij laesies. Deze kantoren hebben een helpdesk waar DON-leden terecht kunnen voor gratis advies:
Een advocaat inhuren is normaal gesproken duur. Als er sprake is van letselschade moet de aansprakelijke partij de advocaatkosten betalen. Het honorarium van de advocaat is dan onderdeel van de letselschadevergoeding. Soms is er lang discussie over de aansprakelijkheid. Ook dan zal meestal een oplossing worden gevonden voor de advocaatkosten. Je advocaat zal altijd vooraf met je bespreken hoe de vergoeding is geregeld.