Op een loopfiets maak je geen trappende, maar een lopende beweging. Er zijn mensen die dat prettiger vinden. Als je moeite hebt met het lopen van iets grotere afstanden, kan een loopfiets ook een goed alternatief zijn. Omdat je zit tijdens het lopen, worden je benen ontlast en kost het lopen minder inspanning. Loopfietsen kunnen ervoor zorgen dat de beenspieren sterker worden, waardoor het lopen kan verbeteren. Net als bij een standaard tweewieler moet je wel over genoeg evenwicht beschikken.
Behalve de traditionele loopfiets, met zadel, zijn er ook steps voor volwassenen te koop. Omdat je daarop moet staan, is een step meestal minder geschikt als je minder kracht hebt in je benen.
Er zijn verschillende varianten:
- De standaard loopfiets. Ze zijn er in verschillende uitvoeringen. Als je de fiets makkelijk wilt kunnen meenemen en ook in krappere ruimtes wilt kunnen gebruiken, kun je kiezen voor een compacte en lichte fiets. Omdat de wielen over het algemeen kleiner zijn, is de loopfiets dan wel minder stabiel. De fiets is vooral geschikt voor korte afstanden en vlakke terreinen.
- Loopfiets met elektrische ondersteuning. Omdat de wielen groter zijn, zijn deze loopfietsen stabieler. Ze zijn geschikt voor langere afstanden. Door het stevige frame en de accu zijn ze relatief zwaar.
- Deze fiets is bedoeld voor mensen met een slechtere balans. Op- en afstappen is lastiger en het kleine achterwiel geeft minder comfort, met name op oneven straten. Voordeel is de grotere stabiliteit.
Als je een loopfiets zonder elektrische aandrijving gebruikt, wordt je in de verkeerswetgeving beschouwd als voetganger. Is je loopfiets wel elektrisch, dan moet je je in het verkeer als fietser gedragen. Je moet dan ook een WA-verzekering afsluiten.
Met een loopfiets mag je, net zoals met een rollator, openbare gelegenheden zoals winkels en musea in.
Scouters heeft een keuzehulp voor loopfietsen.