Denk er op de dag van de reis aan om de medicatie en zorgmiddelen die je onderweg nodig hebt in je handbagage mee te nemen. Neem ruim voldoende mee, want je kunt natuurlijk altijd te maken krijgen met vertraging, of je koffer kan kwijtraken.
Als je een rolstoel hebt, zorg dan dat de banden niet te hard zijn opgepompt als je gaat vliegen. Door de lage druk in het vliegtuig kan de lucht in de banden uitzetten en dan kunnen de banden knappen.
Het personeel van de luchthaven weet dat niet altijd, maar je mag in een rolstoel blijven zitten tot aan de deur of onder aan de trap naar het vliegtuig. Daar maak je de transfer naar de aisle chair, waarmee je aan boord en op je plek wordt geholpen. Je rolstoel gaat in het laadruim. Let erop dat de rolstoel wordt gelabeld voor de juiste bestemming en, als je dat wilt, weer bij de gate wordt afgeleverd en niet op de bagageband. Neem losse elementen uit de rolstoel, zoals een kussen of remverlengers, mee het vliegtuig in zodat je rolstoel na de vlucht weer compleet is. Laat weten aan het personeel dat de rolstoel níet verder uit elkaar kan worden gehaald.
Als je gebruikmaakt van een elektrische rolstoel, kun je de losse onderdelen thuis al inpakken in noppenfolie: dan kun je controleren of de stoel ongeschonden is aangekomen. Je reist daarna in een handbewogen rolstoel naar de luchthaven. Daarmee zit je dan dus wel meteen aan het maximum van twee hulpmiddelen die je gratis mag meenemen.
Verlaat na aankomst het vliegtuig pas als je eigen rolstoel weer voor je klaarstaat. Alleen dan weet je zeker dat je stoel goed is aangekomen. Controleer of de rolstoel niet beschadigd is. Als dat wel het geval is, dien dan direct op de luchthaven een schadeclaim in. Zou je dat pas later doen, dan kun je niet meer aantonen dat de schade tijdens de vlucht is ontstaan.