Delen
Op naar een rolstoelvrije toekomst
Salure helpt Project MARCH slim vooruit met data science
Voor de bouw van een gloednieuw exoskelet gaat Project MARCH een samenwerking aan met Salure. Door slim gebruik te maken van data en software, komt een rolstoelvrije toekomst steeds dichter bij.
Project MARCH is een non-profit team met studenten van de TU Delft dat zich bezighoudt met het ontwikkelen van een innovatief exoskelet. Een exoskelet is een robotisch pak dat ondersteuning biedt, waardoor iemand met een volledige dwarslaesie weer op kan staan en kan lopen.
Op naar een rolstoelvrije toekomst
Het doel van Project MARCH VI is om een geheel nieuw exoskelet te ontwikkelen waarmee iemand met een dwarslaesie op dynamische wijze door de stad kan lopen. Dit houdt in dat de bewegingen van het exoskelet volgen uit live informatie over de omgeving. Zo levert het team een bijdrage aan de ontwikkeling van biomechatronische technologie, waarbij data centraal staat.
Slim vooruit dankzij software en data
Om een dynamisch exoskelet te maken dat reageert op informatie uit de omgeving, moeten grote hoeveelheden data op juiste wijze worden verzameld, verwerkt en geanalyseerd. Hierbij komt de expertise van Salure goed van pas, vertelt Thijs Veen, data analist bij Project MARCH: “het helpt enorm om te kunnen sparren met mensen die veel meer ervaring hebben met data-analyse. Zo zijn we bij Salure langs geweest om samen software te schrijven die een solide basis vormt voor het project.” Salure is een specialist in salarisadministratie en business intelligence uit Gouda. De data specialisten zijn dagelijks bezig met het herkennen van patronen in grote hoeveelheden data, zodat bedrijven betere beslissingen kunnen maken en ook de salarisadministratie steeds slimmer wordt.
Partnership met Salure
Salure steunt Project MARCH met een financiële en een inhoudelijke bijdrage. Jaco van Hengel, partner bij Salure licht toe: “Project MARCH heeft als ambitie met een dwarslaesie autonoom te laten bewegen. In eerste instantie lijken er weinig overeenkomsten tussen onze werkzaamheden en Project MARCH. Maar die eerste indruk bedriegt. Het exoskelet genereert namelijk enorme hoeveelheden data. En dat is waar wij elke dag mee bezig zijn: data visualiseren, controleren en automatiseren. En zo werd het: samen slim vooruit. Op deze samenwerking zijn we heel trots.”
De specialisten van Salure werken samen met de data scientists van Project MARCH om de data uit de robotsoftware op te halen, te verwerken en te analyseren. Op deze manier wordt het exoskelet steeds dynamischer. Bewegingen, maar ook bijvoorbeeld het stroomverbruik, worden optimaal afgestemd. Francesca Kessler, team manager van Project MARCH, licht toe: “Hierdoor kunnen we een exoskelet maken dat gebruiksvriendelijker is, toegankelijk en innovatief. We zijn ontzettend enthousiast om dit traject samen met Salure aan te gaan.”