Help mee
of word lid

Kwetsbaar en niet mobiel, maar de GGD komt (nog) niet boosteren

Tienduizenden mensen die vanwege een aandoening of ouderdom niet mobiel genoeg zijn om naar een prikstraat te komen, zitten nog thuis te wachten op hun boostervaccinatie. Deze kwetsbare groep had vanwege hun leeftijd of ziekte al aan de beurt moeten zijn geweest voor een prik.

In de eerste vaccinatieronde werden zij gevaccineerd door mobiele huisartsenteams, vaak ook nog eens met voorrang vanwege hun aandoening. Maar nu hebben pas 339 van de 35.000 zogenoemde niet-mobiele-thuiswonenden een booster gehad, blijkt uit een presentatie van het RIVM in de Tweede Kamer dinsdag.

In principe krijgen ze deze ronde hun vaccinatie thuis via de GGD, maar die begint pas vanaf 1 januari met prikken. Op verschillende plekken in het land nemen huisartsen zelf het initiatief om deze niet-mobiele-thuiswonenden te boosteren, maar landelijk zijn daar geen afspraken over.

De 48-jarige Paul Coops uit Velp heeft diabetes, een dwarslaesie en maar 30 procent longcapaciteit. Hij wacht al weken op z'n booster. (zie hier het hele persbericht met het interview met Paul bij Nieuwsuur)

Bij de vaccinatiecampagne in het voorjaar prikten huisartsen in hun eigen praktijk 60-plussers en in mobiele teams bewoners van instellingen en niet-mobiele thuiswonenden. Dat laatste bleek logistiek ingewikkeld te organiseren. Ook de registratie van de gezette prikken was een probleem.

Daarom kozen het ministerie van Volksgezondheid en de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) ervoor om huisartsen deze keer niet in te zetten. En om mensen die thuis of in een instelling geboosterd moeten worden, door de GGD te laten prikken. Doordat dit besluit pas laat werd genomen en door de enorme opschaling van de campagne, lukt dit de GGD's pas in januari.

Inmiddels is de afspraak dat huisartsen op plaatselijk niveau en in samenspraak met de lokale GGD hierbij wel kunnen helpen. Huisartsen in Rotterdam hebben bijvoorbeeld al wel bijna 2000 niet-mobiel-thuiswonende patiënten kunnen boosteren. Maar dit is dus lang niet op alle plekken in Nederland zo. De afgelopen weken liet een deel van de huisartsen weten ook alle patiënten van hun praktijk te willen vaccineren. De GGD en het ministerie zeggen dat dit niet efficiënt is vanwege problemen met de registratie van vaccins.

Bron: NOS-Nieuwsuur

Word lid van Dwarslaesie Organisatie Nederland!

Wij bieden betrouwbare informatie, ruime ervaringskennis en scherpe belangenbehartiging.

Word
Lid !
Over ons Voor professionals Vraag en aanbod Webshop Agenda Contact

Sponsors