Internationale Stop decubitusdag 21 november

Op donderdag 21 november 2020 vindt voor de achtste keer de STOP Pressure Ulcer Day plaats, een wereldwijde Internationale dag tegen decubitus. Dit is een initiatief van The European Pressure Ulcer Advisory Panel (EPUAP) om decubituspreventie onder de aandacht te brengen. Ook in Nederland willen wij deze dag onder de aandacht brengen. Want decubitus is in de meeste gevallen te voorkomen.

Decubitus komt vooral voor bij mensen die lang op bed liggen (of in een rolstoel zitten) en moeilijk zelf van houding kunnen veranderen. Op de plekken van de huid waar het lichaam op rust, knelt de huid. Als de druk lang duurt kunnen er rode plekken, blaren en wonden ontstaan.

Decubitus kan veel ongemak en pijn veroorzaken. Doorligplekken hebben veel verzorging nodig. Het herstel duurt soms lang. Probeer daarom alles te doen om doorliggen te voorkomen.

Wil je meer weten over decubitus en wat je kunt doen om het te voorkomen? Lees er alles over in onze Dwarslaesiewiki. Informatie over deze dag en decubituspreventie is ook te lezen op de site van SIA Stop the pressure. Je vindt hier veel informatie (engels) en beeldmateriaal.

Word lid van Dwarslaesie Organisatie Nederland!

Wij bieden betrouwbare informatie, ruime ervaringskennis en scherpe belangenbehartiging.

Word
Lid !