Delen
Ervaringsdeskundigen toegankelijkheid sport en bewegen gezocht
Ben jij iemand met een dwarslaesie of caudalaesie en wil je meedenken over hoe we sporten en bewegen toegankelijker kunnen maken? Meld je dan aan voor de klankbordgroep!
Mensen met een beperking ervaren nog vaak obstakels, waardoor zij minder sporten en bewegen dan ze zouden willen. Verschillende partijen uit de overheid hebben een meerjarenplan opgesteld om dit te verbeteren. In dit plan hebben zij een aantal punten samengesteld, die het sporten en bewegen voor mensen met een beperking moeten verbeteren:
- Vindbaarheid en bekendheid van sport- en beweegaanbod
- (Sport-)hulpmiddelen
- Vervoer
- Samen sporten
- Thuis sporten
- Buurtsportcoaches
- Buitenspelen voor kinderen met een beperking
- Zwemlessen voor kinderen met een beperking
- (Para-)topsport
Onderzoeksbureau Mulier Instituut zal volgen hoe de uitvoering van dat plan verloopt. Daarbij horen ze graag de ervaringen van mensen met een beperking zélf.
Ze zoeken daarom ervaringsdeskundigen die willen meedenken over het onderzoek én over de doelen uit het plan. Samen met andere ervaringsdeskundigen vorm je dan een klankbordgroep. De bijeenkomsten vinden dan in principe online plaats. Mocht een bijeenkomst fysiek zijn, dan zal deze in Utrecht plaatsvinden, en worden eventuele reiskosten uiteraard vergoed. Het aantal keer dat je dit jaar samenkomt staat ook nog niet vast: de onderzoekers bij Mulier Instituut bespreken eerst de wensen met jou als de ervaringsdeskundige zelf. Misschien wil je bijvoorbeeld maar één keer aanschuiven, of altijd. Of misschien wil je op een andere manier betrokken zijn bij het onderzoek. Je mag in ieder geval altijd zelf bepalen wat je qua eigen ervaring en kennis meeneemt (ook wanneer je geen ervaring hebt met sport of bewegen!) en of je met de klankbordgroep wilt stoppen.
De eerste bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 4 juli om 13:00u via Teams. De verwachting is dat deze tot uiterlijk 15:30u duurt (pauzes inbegrepen). Wanneer je je voor de klankbordgroep aanmeldt, maak je eerst individueel kennis met Chris Sparreboom, onderzoeker bij het Mulier Instituut en een van de betrokkenen bij het puntenplan. In die kennismaking is er ruimte om vragen en behoeften met betrekking tot de klankbordgroep te bespreken.
Is je interesse gewekt of heb je nog vragen? Neem dan contact op met Chris Sparreboom, onderzoeker bij het Mulier Instituut, via c.sparreboom@mulierinstituut.nl.