Help mee
of word lid

Doe mee en schaf de kostendelersnorm voor mensen met een beperking af

De leeftijdsgrens voor de kostendelersnorm wordt in een nieuw wetsvoorstel verhoogd van 21 naar 27 jaar. Dat klinkt misschien als winst. Maar wij vinden dat deze financiële straf voor mensen met een beperking die samen wonen, gewoon moet worden afgeschaft. Tot 15 april kun je op de website van de overheid laten weten wat jij er van vindt. Dus laat van je horen!

Wat is de kostendelersnorm?

De kostendelersnorm is onderdeel van de participatiewet en houdt in dat wanneer iemand met een bijstandsuitkering een woning deelt met één of meer personen, de uitkering wordt verlaagd. De achterliggende gedachte is dat als je samenwoont, je de woonkosten ook kan delen.

Wat gaat er veranderen in de kostendelersnorm?

Met het huidige wetsvoorstel schuift de leeftijdsgrens omhoog. Dat betekent voor mensen met een beperking dat zij niet op hun 21e, maar op hun 27e gekort worden op hun uitkering als zij samen wonen. Dat is voor sommige mensen een stap in de goede richting. Maar sommige mensen met een beperking komen met de kostendelersnorm financieel in de problemen. Samen wonen is dan geen optie.

Kostendelersnorm in strijd met het VN-verdrag Handicap

Het VN-verdrag Handicap stelt dat mensen met een beperking op gelijke voet van anderen moeten kunnen participeren in de samenleving. Dus ook op het gebied van samenwonen.

Mensen met een beperking met een participatiewet uitkering worden met de kostendelersnorm uitgesloten om samen te kunnen wonen. En dat is niet gelijkwaardig.

Mantelzorgers

De kostendelersnorm wordt ook wel de mantelzorgboete genoemd. De korting op de uitkering staat op gespannen voet met het streven om meer mensen voor elkaar te kunnen laten zorgen.

De kostendelersnorm bezorgt namelijk (jonge) mantelzorgers dezelfde problemen, wanneer zij willen inwonen bij degene waarvoor ze zorg dragen.

Wat vinden wij?

Veel mensen met een beperking willen graag werken, maar kunnen dat niet of alleen parttime door een medische urenbeperking. Hierdoor blijven zij aangewezen op een uitkering. Wil je verder komen in je leven, bijvoorbeeld als je wil samenwonen, dan loop je tegen beperkingen op.

Dat de leeftijdsgrens van kostendelersnorm verhoogd wordt van 21 naar 27 jaar is een stap in de goede richting. Tegelijkertijd is deze ontwikkeling te minimaal voor mensen met een beperking en mantelzorgers. Mensen met beperking en mantelzorgers worden financieel gestraft wanneer zij willen samenwonen. Wij vinden daarom dat de kostendelersnorm moet worden afgeschaft.

Hoe kan je meedoen?

Tot 15 april kun je op de website van de overheid een internetconsultatie invullen en laten weten wat jij vindt van de kostendelersnorm en je ervaringen delen. Als Ieder(in) roepen wij onze leden en ervaringsdeskundigen op om hun ervaringen met de kostendelersnorm te delen!

Deel jouw ervaringen en die van je achterban!

De internetconsultatie wordt door de overheid gebruikt om de mening van burgers en organisaties op te halen over nieuwe wetgeving. Je kunt je eigen verhaal delen, maar je kunt ook de volgende zin opnemen in je inbreng:

De kostendelersnorm maakt samen wonen voor mensen met een beperking onmogelijk. Ook mantelzorgers kunnen niet inwonen bij degene aan wie zij zorg willen verlenen. De kostendelersnorm moet daarom voor mensen met een beperking, die niet of niet volledig kunnen werken, volledig afgeschaft worden en niet alleen voor jongeren tot 27 jaar.

Ga naar de internetconsultatie van de overheid.

Let op, de titel is wat verwarrend, maar de consultatie gaat over de kostendelersnorm.

Bron: Ieder(in)

Word lid van Dwarslaesie Organisatie Nederland!

Wij bieden betrouwbare informatie, ruime ervaringskennis en scherpe belangenbehartiging.

Word
Lid !
Over ons Voor professionals Vraag en aanbod Webshop Agenda Contact

Sponsors