Help mee
of word lid

Apotheken mogen tijdelijk plastic buigrietjes leveren

Goed nieuws: apotheken en drogisterijen mogen toch plastic drinkrietjes gaan leveren aan mensen voor wie het gebruik ervan medisch noodzakelijk is. De ontheffing geldt voorlopig voor bijna een half jaar.

Het verbod op het verkopen van plastic drinkrietjes is sinds 3 juli 2021 van kracht. Door het verbod kunnen mensen met een lichamelijke beperking die voor het drinken op plastic rietjes zijn aangewezen, de rietjes niet aanschaffen. Om die aanschaf voor mensen met bijvoorbeeld een spierziekte of een hoge dwarslaesie toch mogelijk te maken, krijgen apotheken en drogisterijen een tijdelijke ontheffing om de rietjes te bestellen. 

De ontheffing wordt verleend omdat er nog geen geschikt alternatief op de markt is met de specifieke kenmerken van plastic rietjes: stevig, buigzaam, isolerend, knipbaar en flexibel. De ontheffing gaat vooralsnog 180 dagen duren. In die tijd bekijkt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) welke rietjes op de Europese markt geschikt zijn als medisch hulpmiddel.

Bron: www.spierziekten.nl

 

Word lid van Dwarslaesie Organisatie Nederland!

Wij bieden betrouwbare informatie, ruime ervaringskennis en scherpe belangenbehartiging.

Word
Lid !
Over ons Voor professionals Vraag en aanbod Webshop Agenda Contact

Sponsors