Help mee
of word lid

Alle informatie over het stemmen op een rij

Op woensdag 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Net als bij de vorige verkiezingen kun je al twee dagen eerder gaan stemmen. Op verschillende websites vind je informatie over vervroegd stemmen, voorzorgsmaatregelen in verband met corona, toegankelijkheid en machtigen. Ook zijn er sites met algemene informatie over de verkiezingen. Wij zetten hieronder de belangrijkste informatie of waar je die kunt vinden op een rij.

Vervroegd stemmen  

Bij deze gemeenteraadsverkiezing zijn op maandag 14 en dinsdag 15 maart al een aantal stemlokalen open. Je kunt als kiezer dus zelf een moment uitzoeken waarop het rustiger is in het stemlokaal. Kijk op de website van je gemeente of op www.waarismijnstemlokaal.nl wanneer het stemlokaal van jouw keuze open is.  

Sommige gemeenten vermelden op de stempas het dichtstbijzijnde stemlokaal. Kijk goed of dit op alle 3 de dagen geopend is. Uiteraard mag je in elk stemlokaal in de gemeente stemmen. Op www.elkestemtelt.nl vind je informatie over de data van de verkiezingen.

Vervroegd stemmen is nu niet alleen bedoeld voor risicogroepen, maar voor iedereen. 

Voorzorgsmaatregelen in verband met corona 

Door de versoepelingen van 25 februari geldt een aantal maatregelen in het stemlokaal niet meer. Zo is er geen mondkapjesplicht en hoeven mensen geen 1,5 meter afstand te houden. Om ook mensen met een kwetsbare gezondheid veilig hun stem te laten uitbrengen, heeft de minister de gemeenten gevraagd de stembureaus veilig in te richten. 

Dit zijn de voorzorgsmaatregelen in het stemlokaal:  

  • De stemlokalen worden zoveel mogelijk ingericht zodat iedereen die dat wil altijd voldoende/1,5 meter afstand kan houden. 
  • Er zijn kuchschermen aanwezig en de handcontactpunten in het stemlokaal worden regelmatig schoongemaakt. Kiezers kunnen hun handen desinfecteren bij de ingang. 
  • Kiezers die dat willen mogen uiteraard een mondkapje dragen in het stemlokaal.  
  • Er is een stembureaulid aanwezig dat kiezers welkom heet en uitleg kan geven.  

De basismaatregelen blijven gelden, dus als iemand klachten heeft blijft deze persoon thuis. Een andere kiezer kan voor deze persoon gaan stemmen. Dat kan door de achterkant van de stempas in te vullen en de stempas én een kopie van het identiteitsbewijs mee te geven aan de kiezer die gaat stemmen.  

Op www.elkestemtelt.nl vind je een pagina met alle informatie over ‘veilig stemmen’: Kan ik veilig stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen?

Toegankelijkheid (wat is er geregeld voor kiezers met een beperking?) 

Meer informatie over wat er geregeld is voor kiezers met een beperking en welke hulp er mogelijk is in het stemlokaal, is te lezen op: Wat is er bij verkiezingen geregeld voor kiezers met een beperking?

Machtigen 

Kan of wil je zelf niet stemmen in het stemlokaal, dan kun je iemand anders machtigen om voor jou te stemmen. Dat kan via een schriftelijke volmacht (voor vrijdag 11 maart 17.00 uur) of via een onderhandse volmacht (tot op de dag van de verkiezing via de achterzijde van de stempas).  

Hoe dat precies werkt kun je lezen op: Kan ik iemand anders vragen om voor mij te stemmen?

Op bovenstaande website lees je o.a. ook dat degene die je machtigt in dezelfde gemeente moet wonen én jouw stem tegelijk met zijn/haar stem moet uitbrengen. Ook belangrijk om te weten is dat voor een onderhandse volmacht een kopie van het identiteitsbewijs nodig is van de kiezer voor wie wordt gestemd.

Stempas kwijt  

Alle kiezers ontvangen uiterlijk op 2 maart hun stempas. Heb je geen stempas gehad of is deze kwijt of beschadigd? Dan kun je uiterlijk tot vrijdag 11 maart 17.00 uur via de gemeente een nieuwe aanvragen. Dat kan schriftelijk of aan de balie in het gemeentehuis.  

Meer informatie hierover is te lezen op: Wat kan ik doen als ik mijn stempas kwijt ben of niet ontvangen heb?

 Belangrijke informatiepunten op een rij 

  • www.elkestemtelt.nl bevat de belangrijkste informatie over de gemeenteraadsverkiezingen. Over de data, wat de kiezer nodig heeft om te stemmen, wat je moet doen als je je stempas kwijt bent, hoe machtigen werkt, wat er geregeld is voor kiezers met een beperking en hoe het zit met voorzorgsmaatregelen i.v.m. corona.   
  • www.waarismijnstemlokaal.nl bevat een overzicht van alle stemlokalen in Nederland. Ook staat hierbij hoe toegankelijk het stemlokaal is. Gemeenten vullen deze data steeds aan.  
  • De website van je gemeente is ook een belangrijke bron van informatie. Hierop is informatie te vinden over welke partijen meedoen, waar en hoe laat je kunt stemmen (en kunt komen kijken bij het tellen van de stemmen), waar je vervroegd kunt stemmen, hoe je iemand kunt machtigen, hoe je een vervangende stempas kunt aanvragen,.

Bron: Ieder(in)

Word lid van Dwarslaesie Organisatie Nederland!

Wij bieden betrouwbare informatie, ruime ervaringskennis en scherpe belangenbehartiging.

Word
Lid !
Over ons Voor professionals Vraag en aanbod Webshop Agenda Contact

Sponsors