Aansturing benen vanuit hersenen dankzij nieuwe technologie

Baanbrekend onderzoek op het gebied van Brain-Spine Interface Technology zorgt voor een wereldprimeur: Gert-Jan Oskam (40 jaar) is als dwarslaesie-patiënt in staat om zijn benen aan te sturen vanuit zijn hersenen. Dat gebeurt met behulp van implantaten op zijn hersenen en in zijn ruggenmerg. De innovatieve technologie werd ontwikkeld door de gerenommeerde Zwitserse neurowetenschapper professor Grégoire Courtine in samenwerking met medisch technologiebedrijf ONWARD. De dwarslaesie-afdeling van de Sint Maartenskliniek droeg na het behandeltraject bij aan het onderzoek en monitorde het gebruik van de implantaten. Lees meer informatie hierover in dit nieuwsbericht met een korte video, met Gert-Jan Oskam en Ilse van Nes.

Gert-Jan Oskam heeft een incomplete dwarslaesie. Met behulp van een ruggenmergimplantaat was met veel training al verbetering opgetreden in het lopen. Het hersenimplantaat dat nu is toegevoegd moet voor verdere verbetering gaan zorgen. Op dit moment kan Gert-Jan een paar honderd meter lopen.  Voorlopig is hij de enige die een hersenimplantaat zal krijgen. De techniek wordt nu eerst verder ontwikkeld.

Wij zullen in het septembernummer van het Dwarslaesie Magazine meer aandacht besteden aan deze ontwikkelingen en houden in de tussentijd de berichtgeving hierover goed in de gaten.

Word lid van Dwarslaesie Organisatie Nederland!

Wij bieden betrouwbare informatie, ruime ervaringskennis en scherpe belangenbehartiging.

Word
Lid !