Yo Gangsta!

De meeste mensen moeten wel eens nieuwe schoenen. Ik ook, mijn maat is 24 inch en ze zitten om mijn wielen. Ik bestel ze altijd bij mijn rolstoeldealer met de mededeling dat ik ze zelf zal monteren. Niet uit zuinigheidsoverwegingen of een ander nobel doel, maar gewoon omdat ik liever niet heb dat er vreemde mensen aan mijn rolstoel zitten te prutsen. Voor je het weet zit er een kras op je binnenband.

Zo gezegd, zo gedaan. Een paar weken en een stuk of vijf mailtjes later (rolstoeldealers zijn vaak niet al te efficiënt) stond er een vrolijke jongeman voor mijn deur, met zijn hoofd achterstevoren onder zijn pet. ‘Ik kom uw banden monteren meneer’, sprak hij met een licht hiphop accent. ‘Dat hoeft niet hoor, geef ze maar af, ik monteer ze zelf wel een keertje.’ ‘Doet u dat zelf?’, klonk het verbaasd, gevolgd door een goedkeurend ‘Yo gangsta!!’ En hij stapte weer in zijn busje.

Ik spreek natuurlijk geen hiphops, maar het klonk alsof het als een compliment bedoeld was. Waarschijnlijk is ‘gangsta’ afgeleid van ‘gangster’, wat weer Engels is voor misdadiger. Maar ik voel me helemaal niet zo’n gangster eigenlijk. De laatste keer dat ik een bank heb beroofd is minstens vijf, zes jaar geleden. En hiphoppen is ook niet helemaal mijn ding. Het hippen lukt nog wel, maar als ik probeer te hoppen stuiter ik steevast uit mijn stoel. Wat ‘yo’ betekent weet ik niet precies, maar ik heb wél een oudtante die zo heet (en ze heeft een banjo).

Maar goed, als hiphoppers vinden dat het monteren van je eigen rolstoelbanden gangsta is, wie ben ik dan om dat tegen te spreken? Joe Dalton? En dan moet je nagaan dat ik ook mijn eigen wiellagers vervang, wat maakt mij dát dan wel niet? Jack the Ripper? En wat is daar het hiphop equivalent dan weer van? Zoveel vragen! Ik bestel nooit meer nieuwe banden. En zéker geen wiellagers.

BURUGO  

columns    facebook.com/burugocolumns

twitter   instagram

Meer lezen? Ga naar de webshop

boek burugo