Wat is het?
Wanneer er na een jaar onbeschermde seks geen zwangerschap is ontstaan, spreek je van vruchtbaarheidsproblemen.
Hoe komt het?
Een vrouw met een dwarslaesie heeft na een 3-6 maanden (wanneer de menstruatie weer op gang is gekomen) dezelfde mogelijkheden om zwanger te raken als voor de dwarslaesie. De kans op vruchtbaarheidsproblemen is door de dwarslaesie niet groter dan in de algehele bevolking.
Je weet nooit precies wanneer de menstruatie weer op gang komt, dus dit betekent dat anticonceptie gewenst is, indien er (nog) geen sprake is van een kinderwens. Bij het gebruik van orale anticonceptie (de ‘pil’) moet je rekening houden met de eventuele vergrootte kans op trombose. Een spiraaltje wordt vaak afgeraden in verband met infecties en verminderd of afwezig gevoel in de onderbuik. De prikpil wordt vaak afgeraden in verband met de kans op botontkalking. Bespreek de mogelijkheden met je revalidatie- of huisarts.
Een man met een dwarslaesie heeft vaak wel last van vruchtbaarheidsproblemen. De productie van sperma gebeurt onder invloed van hormonen en gaat gewoon door. De emissie en expulsie van sperma gebeurt onder besturing van het ruggenmerg en is aangedaan door de dwarslaesie. Vruchtbaarheidsproblemen hebben dan ook vaak te maken met erectie- en ejaculatiestoornissen.
Vaak is er bij een dwarslaesie sprake van verminderde kwaliteit van het sperma, maar de exacte oorzaak hiervoor is nog niet bekend. Verder kan het gebruik van bepaalde geneesmiddelen leiden tot vruchtbaarheidsproblemen.
Hoe voorkom je het?
Vroeger werd bij mannen het zaad direct na het ontstaan van de dwarslaesie ingevroren. Tegenwoordig hoeft dit niet meer. De kwaliteit van het zaad wordt direct in de eerste uren na het ontstaan van de dwarslaesie al minder. Bovendien wordt de kwaliteit van het zaad ook minder bij het ontdooien ervan. Met de medische technieken van tegenwoordig is het vrijwel altijd mogelijk om zaad te krijgen.
Hoe behandel je het?
Het is alleen nodig vruchtbaarheidsproblemen te behandelen wanneer er een kinderwens is. Sperma kan op verschillende manieren verkregen worden:
- Voorwaarde om op deze manier sperma te verkrijgen, is dat je zo een ejaculatie kan hebben. Wanneer dit het geval is, is dit de makkelijkste manier.
- Er bestaat een speciale vibrator, ontwikkeld voor mannen met een dwarslaesie, waarmee de zaadlozing reflexmatig opgewekt kan worden (FertiCare©). Na instructies en proefdraaien onder toezicht, kan deze thuis worden gebruikt.
- Elektro-ejaculatie. Door rectaal elektrische prikkels te geven aan de bekkenbodemspieren wordt een zaadlozing opgewekt. Deze methode is zeer effectief, maar kan alleen in het ziekenhuis onder begeleiding van een arts plaatsvinden. Wanneer je nog gevoel in je bekken hebt, is deze methode zeer pijnlijk en zal deze onder narcose uitgevoerd worden. Wanneer je een hoge dwarslaesie hebt, kan dit autonome dysreflexie veroorzaken.
- Chirurgische technieken, zoals Testiculaire Sperma Extractie (TESE). Dit wordt alleen ingezet als bovenstaande methoden niet lukken. Door middel van een punctie of kleine operatie worden zaadcellen direct uit de zaadleider of bijbal gehaald. Daarna vindt bevruchting plaats door middel van in-vitrofertilisatie (IVF) of intra-cytoplasmatische sperma injectie (ICSI).
Vervolgens moet het sperma bij de vrouw ingebracht worden om eventueel tot bevruchting te leiden. Dit kan op verschillende manieren:
- Wanneer er thuis, zonder medisch ingrijpen, voldoende zaad verkregen kan worden, kun je dit zelf door middel van inseminatie hoog in de schede inbrengen.
- Inseminatie in het ziekenhuis. Wanneer de kwaliteit van het zaad onvoldoende is, worden de zaadcellen in het ziekenhuis door inseminatie in de baarmoederholte ingebracht. Op deze manier hoeven de zaadcellen een korte route af te leggen naar de eicel. Soms wordt het zaad eerst bewerkt zodat het een betere kwaliteit krijgt en wordt het daarna in de baarmoederholte ingebracht (intra-uteriene inseminatie, IUI)
Het is ook mogelijk dat de bevruchting buiten de baarmoeder plaatsvindt en dat er een embryo wordt teruggeplaatst in de baarmoeder.
- IVF (in-vitrofertilisatie). Bij IVF worden de eicel en de zaadcellen in een kunstmatige omgeving samengebracht. Na bevruchting wordt het embryo teruggeplaatst.
- ICSI (intra-cytoplasmatische sperma injectie). Wanneer de kwaliteit van het zaad onvoldoende is, kan er gekozen worden voor een ICSI procedure. Hierbij wordt een goede zaadcel direct geinjecteerdd in de eicel. Na bevruchting wordt het embryo teruggeplaatst.