Weer op Weg

Zuur versus alkalisch

Blaas
  • Dwarslaesie
  • Blaas

Zuurgraad
Bacteriën (beestjes) groeien slecht in een zuur milieu. Omdat je met een dwarslaesie veel risico loopt op een blaasinfectie, is het belangrijk zuur te houden.
Wat je eet en drinkt beïnvloedt de zuurgraad in je urine. Je was je er eerder waarschijnlijk niet bewust van, maar urine wisselt van licht zuur naar alkalisch. Er is voedsel dat de urine scherp en pittig maakt en ander voedsel maakt de urine “vlakker”. Je kunt het beste de urine iets zuur te houden, dat voorkomt infecties en blaas- en nierstenen.

De zuurgraad meten
Je kunt de zuurgraad meten door er een teststripje in de urine te hangen. De zuurgraad wordt uitgedrukt in pH. De strips lijken wel op de strips waarmee het water in zwembaden en bubbelbaden getest wordt.
Een pH tussen de 5 en 6 is ideaal. Minder dan 5 is te zuur, meer dan 6 is te alkalisch.

Je urine zuur maken
Je brengt de zuurgraad van de urine omhoog door citrusfruit, zoals sinaasappelen, appels, grapefruit en cranberry capsules of -sap te gebruiken. Dagelijks voldoende vitamine C innemen, helpt ook om de pH waarde tussen de 5 en 6 te houden. Let er wel op dat je door dit eten en drinken niet te veel calorieën op een dag binnen krijgt.

Foto