Als er urine terugstroomt vanuit de blaas naar de nieren, dan wordt dat reflux genoemd. De urine loopt normaal maar in één richting, vanaf de nieren door de urineleiders naar de blaas en via de plasbuis naar buiten.
Tijdens normaal plassen, worden de urineleiders door de druk van de blaassamentrekking dichtgedrukt en de sluitspier richting de plasbuis gaat juist open staan.
De meeste mensen met een dwarslaesie hebben een andere werking van de blaasspier. Deze werking is soms afwezig, soms verminderd en soms juist overdreven heftig. De samenwerking met de sluitspier van de blaas (de blaassfincter) is daarbij vaak verstoord. Dit kan ervoor zorgen dat de urine terug omhoog loopt via de urineleiders naar de nieren.
Reflux is slecht omdat het nierproblemen kan veroorzaken, met blijvende schade. Reflux kan worden waargenomen bij echo’s en bij een videocystogram, waarbij een contrastvloeistof in de blaas wordt ingebracht om het spoor van de urine te volgen. Je kunt last hebben van het volgende:
- aanwezigheid van een urineweginfectie
- urine in de nieren
- een opgezette buik
- hoge bloeddruk veroorzaakt door nierschade
- misselijkheid en overgeven
- eiwit in de urine
Als er geen behandeling plaatsvindt kunnen door reflux bacteriën de nieren bereiken en daar infecties veroorzaken. Het leidt ook tot een hoge druk in de nieren. Dit kan nierschade en toenemend nierfalen veroorzaken. De behandeling bestaat onder andere uit een lage dosis antibiotica, veranderen van de methode om de blaas te legen, of een operatie om permanente nierschade te voorkomen.