Weer op Weg
  • Home
  • Ervaringsdeskundigen
  • Marianne (C5 incompleet)

Marianne (C5 incompleet)

  • Marianne
  • C5 incompleet
Marianne

Voorstellen

Marianne stelt zich voor. Ze vertelt welke fysieke gevolgen de dwarslaesie voor haar heeft, hoe ze staan en met krukken lopen combineert en hoe ze haar dwarslaesie heeft opgelopen.

bekijk de video

De fase van de spinale shock

Aanvankelijk kon Marianne alleen haar hoofd bewegen. Later kwam telkens wat meer functie terug.

bekijk de video

Gevoel

Warm en koud kan Marianne niet overal goed voelen. Ze heeft veel pijn en slikt daarvoor medicijnen. Op sommige plaatsen is aanraken onprettig.

bekijk de video

Blaas

Na aandringen van Marianne stopte men in het revalidatiecentrum met katheteriseren. Als ze aandrang voelt, kan ze gewoon plassen. Ze moet echter wel snel zijn. Ze moet op weg naar het toilet "de wind niet tegen hebben".

bekijk de video

Huid

Marianne heeft na haar dwarslaesie een erg droge huid. Zij gebruikt daarvoor Purol en huidcrème. Het is moeilijk om het vuil van het rolstoelrijden van de handen te krijgen. Omdat zij niet overal gevoel heeft moet Marianne erg alert zijn op wondjes. In bed let zij er goed op hoe zij ligt. Zij gebruikt een schapenvacht om haar hielen te beschermen.

bekijk de video

Darmen

Marianne heeft, in tegenstelling tot wat men in het revalidatiecentrum wilde, niet iedere dag ontlasting. Zij eet niet veel en kan gewoon naar het toilet. Het is erg gênant dat bij het opstaan uit de rolstoel de lucht uit haar darmen zijn eigen gang gaat.

bekijk de video

Relaties

Marianne zorgde dat zij er goed uitzag. Niet zonder resultaat! Zij heeft nu al 12 jaar een vaste relatie.

bekijk de video

Seksualiteit

Als tieners hebben Marianne en haar partner elkaar moeten ontdekken. Ze hebben elkaar duidelijk gemaakt wat prettig was en wat niet. In het revalidatiecentrum was er geen aandacht voor seksualiteit. Misschien ook omdat Marianne geen partner had en andere dingen belangrijker waren.

bekijk de video

Emoties

Marianne heeft veel wilskracht moeten tonen om te komen waar ze is. Ze is nu gelukkig, maar een dwarslaesie blijft moeilijk. Ook de kinderen hebben een verandering doorgemaakt. Mede door haar partner is er veel rust in het gezin.

bekijk de video

Voeding

Eitje bakken

bekijk de video

Rolstoel of krukken

Aanvankelijk wilde Marianne geen rolstoel gebruiken, ze gebruikte krukken. Nu vindt zij een rolstoel veel makkelijker en praktischer. Bovendien heeft zij op straat minder bekijks.

bekijk de video

Fit blijven

Fit blijft Marianne door veel te werken, veel de hond uit te laten en door goed op haar voeding te letten.

bekijk de video

Werk

Marianne is teruggegaan naar haar oude baan. Haar werkgever bleek niet erg flexibel. Na een moeilijke tijd heeft zij nu werk dat haar goed bevalt.

bekijk de video
Foto