Weer op Weg
  • Home
  • Ervaringsdeskundigen
  • Laurens (C4-5)

Laurens (C4-5)

  • Laurens
  • C4-5
Laurens

Voorstellen

Laurens is nu 22 jaar (2016). Hij heeft een hoge dwarslaesie (C4-5) die hij opliep bij een duik in ondiep water. Vóór zijn dwarslaesie deed hij een opleiding bij de landmacht. Nu leert hij voor geschiedenisleraar. Toen hij zich realiseerde wat een dwarslaesie inhield besloot hij om zich vastberaden te richten op wat nog wel in bereik was. Dat is kenmerkend voor hem, zegt hij.

bekijk de video

Het ongeluk

Laurens was leider bij een kamp van de waterscouts. Toen hij bij een duik met zijn hoofd de grond raakte, wist hij direct dat hij een dwarslaesie had. Hij zei tegen degene die hem uit het water haalde: "Houd mijn hoofd vast, ik denk dat ik mijn nek heb gebroken."

bekijk de video

Ziekenhuis

Een heel moeilijk moment voor de ouders die al bij de spoedeisende hulp in Tiel stonden te wachten om hun zoon zo te zien. Uit een foto bleek dat het goed mis was. Laurens lag lijdzaam in zijn bed, overdonderd door alle medische handelingen om hem heen. Na enige tijd is hij in Erasmus MC geopereerd. Hij is blij dat er een operatiemethode is gekozen die zo min mogelijk ontsiert.

bekijk de video

Revalidatie

Vanwege een antibioticum resistentie ging Laurens na 2,5 maand van Rijndam naar Reade in Amsterdam. Aanvankelijk was hij niet zo geïnteresseerd in informatie over een dwarslaesie. Later probeerde hij zoveel mogelijk informatie over zijn dwarslaesie te krijgen, zodat hij in zijn verdere leven hulpverleners zoals artsen, verpleegkundigen en anderen kon uitleggen waarom, en hoe zij hun hulp moesten verlenen. Na zijn revalidatie moest hij drie maanden in het centrum blijven omdat voorzieningen thuis nog niet klaar waren.

bekijk de video

Eerste keer naar huis 

Laurens kon alleen dagjes naar zijn ouders toe. Pas na 10 maanden kon hij naar zijn Fokuswoning. Het was een vreemde ervaring, van het veilige revalidatiecentrum, met alle hulp dichtbij, naar op jezelf zijn aangewezen. De eerste dagen waren zijn ouders en broer in de buurt, tot alles zijn beslag had. Eerste keer uit.

bekijk de video

Vrienden 

Laurens straalt als hij het over zijn vrienden heeft. Die kwamen hem na een maand al ophalen uit het revalidatiecentrum voor een avond uit. Hij heeft een nauw contact met hen. Zijn vrienden zijn erg belangrijk.

bekijk de video

Blaasmanagement 

Weer een stukje vrijheid kreeg Laurens terug toen hij een suprapubische katheter liet aanbrengen. Om de paar uur katheteriseren was medisch gezien beter, maar omdat je daar hulp bij nodig hebt, beperkt dat je sterk.

bekijk de video

Laxeren

Laxeren gaat moeizaam en is tijdrovend. Samen met de medici zoekt Laurens nog naar een oplossing.

bekijk de video

Decubitus

Bijna vanaf het begin heeft Laurens een decubitusplekje op zijn voet. Preventief wordt nu een teen verwijderd. Hij moet er niet aan denken dat hij op zijn bed moet blijven omdat hij een plekje op zijn zitvlak heeft.

bekijk de video

Fokus

Laurens krijgt in zijn woning zorg van Fokus. Hij kan 24 uur per dag hulp oproepen en kan daardoor zijn dag indelen zoals hij zelf wil. ("Wel binnen het menselijke", zegt hij erbij.) Hij laat zien hoe een hulpoproep bij Fokus werkt. Fokus geeft hem veel vrijheid.

bekijk de video

Omgevingsbesturing

Laurens is veel zelfstandiger door de omgevingsbesturing die hij via de Wmo verstrekt kreeg. Hij kan zelfstandig deuren, lampen, televisie en audio bedienen. Na een goede motivatie kreeg hij ook de bediening van gordijnen en ramen vergoed. Met deze voorzieningen is Laurens veel zelfstandiger.

bekijk de video

Mobiliteit

Gewoon meedoen, houdt in dat je zelf overal kan komen. Nadat bleek dat een handbewogen rolstoel te veel energie kostte, koos hij voor een elektrische rolstoel. Hij reist veel met de Rotterdamse metro die goed toegankelijk is. Zijn rolstoelbusje gebruikt hij zo min mogelijk. Als het niet anders kan maakt hij gebruik van een taxi.

bekijk de video

Sociale contacten

Zo te zien is het huis van Laurens een zoete inval. De hele week zijn er wel vrienden waar hij mee samen kookt en eet. Laurens als chef-kok geeft aanwijzingen en zo ontstaat een goed en voedzaam maal.

bekijk de video

Handen schudden

De handen van Laurens staan in een vuist. Hij geeft een vuist om iemand een hand te geven. Mensen die de situatie niet kennen weten soms niet goed wat ze moeten doen. Met aanmoediging van Laurens pakken ze meestal al snel zijn vuist.

bekijk de video

Relaties en intimiteit

Na een aantal gesprekken hebben Laurens en de vriendin die hij voor de dwarslaesie had, hun relatie verbroken. Laurens wil wel een relatie, maar vind het toch erg moeilijk om iemand anders met zijn situatie te belasten. In het revalidatiecentrum werd veel informatie over dwarslaesie gegeven, maar in het begin had Laurens daar geen behoefte aan. Later heeft hij, via gesprekken met anderen en het opzoeken van informatie, zichzelf geschoold in het "dwarslaesievak"

bekijk de video

Opleiding

Laurens had bij de landmacht zijn draai gevonden, tot hij "onderuit werd geschoffeld" door zijn ongeluk. Hij studeert nu voor geschiedenisleraar, ook leuk, maar zoals bij de landmacht wordt het nooit.

bekijk de video

Stage lopen

Via via heeft Laurens een stageplek op een middelbare school gevonden. Het monumentale gebouw is met een aantal kleine aanpassingen enigszins toegankelijk. De school plant voor zijn lessen een zo geschikt mogelijk lokaal ook Laurens moet zijn wijze van lesgeven aanpassen aan de situatie.

bekijk de video

Feet over wheels

De informatie van Dwarslaesie Organisatie Nederland (DON) o.m. via WoW was belangrijk toen Laurens probeerde zoveel mogelijk informatie te krijgen over zijn dwarslaesie, Ook zijn vrienden, familie en de huisarts gebruikten WoW om zicht te krijgen op een dwarslaesie en de gevolgen daarvan. Laurens wilde graag wat terugdoen. Na een idee van een vriendin hebben zij "Feet over Wheels" opgezet. Een sponsorloop waarmee veel geld wordt gegenereerd voor DON. Zij doen dit nu al enkele jaren met groot succes. Laurens en zijn vrienden beleven aan de organisatie veel plezier.  

bekijk de video
Foto