Weer op Weg
  • Home
  • Ervaringsdeskundigen
  • Jos † (C4)

Jos † (C4)

  • Jos †
  • C4
Jos †

Voorstellen

Jos stelt zich voor, vertelt wat zijn dwarslaesie voor hem inhoudt. Hij demonstreert zijn handspalk.

bekijk de video

Autonome dysreflectie

Jos vertelt dat hij last heeft van autonome dysreflectie als zijn katheter verstopt zit. Vertelt wat hij dan doet en wat het gevaar is.

bekijk de video

Beademing

Het ging niet zo goed met Jos. Hij bleek teveel koolzuur in zijn bloed te hebben, doordat hij 's nachts niet goed ademde. Hij had een soort apneu. Dat was even gevaarlijk, maar nu heeft hij een ademondersteuningsapparaat.

bekijk de video

Blaas

Aanvankelijk droeg Jos een zg. draagurinaal, daarna gebruikte hij condoomkatheters die veel betrouwbaarder waren. Na veel blaasontstekingen heeft hij nu een suprapubische katheter.

bekijk de video

Decubitus

Jos is erg bang voor decubitus. Hij laat iedere dag zijn huid, vooral het zitgedeelte, inspecteren. Als hij het niet vertrouwt, laat hij een foto maken die hij op zijn computer bekijkt.

bekijk de video

Decubitus voorkomen in bed

Jos beschrijft hoe hij decubitus voorkomt door de kussens in zijn bed op een bepaalde manier te rangschikken.

bekijk de video

Kleding

Ook bij het kiezen van kleding houdt Jos rekening met de decubitus. Een jas moet je ook makkelijk kunnen aantrekken.

bekijk de video

Temperatuurregeling

Verkouden worden is erg gevaarlijk, omdat Jos niet kan hoesten. Hij let er goed op dat hij niet te warm of te koud wordt.

bekijk de video

Laxeren

Dertig jaar lang sliep Jos om de dag op zijn buik en laxeerde dan met zetpillen. Toen darmspoelen geen succes werd, koos hij voor een stoma waar hij nu zeer tevreden mee is.

bekijk de video

Seksualiteit

Jos benadrukt dat het erg belangrijk is om samen met de partner uit te zoeken wat nog kan en wat niet kan en wat beiden prettig vinden. Hoewel er veel te beleven valt, is het toch minder geworden vindt hij.

bekijk de video

Relaties

Jos is jarenlang door zijn vrouw verzorgd. Dat had grote voordelen, maar Jos zou daar niet meer voor kiezen. Nu beiden apart wonen en de zorg de liefde niet meer in de weg staat is de relatie beter.

bekijk de video

Kinderen

Jos adviseert om samen met je partner en de revalidatiearts uit te zoeken in hoeverre het mogelijk is om kinderen te krijgen. De ervaring van de een, geeft geen indicatie voor een ander.

bekijk de video

Verwerking

Jos had het in het begin erg moeilijk en dat heeft de verpleging op geweten. Hij koos ervoor om te blijven leven en hoopt dat hij nu wat vriendelijker is.

bekijk de video

Ouder worden

Er zijn met het ouder worden wat kleine dingen bijgekomen. Jos staat wel veel relativerender tegenover reacties van de omgeving. Energie wordt ook wat minder.

bekijk de video

Fokus

Jos legt uit wat het Fokussysteem inhoudt en hoe hij daardoor in staat is om de regie over zijn eigen leven te houden.

bekijk de video

Voeding

Jos bakt een heerlijk eitje!

bekijk de video

Naar huis

Jos is lang in het revalidatiecentrum gebleven omdat zijn voorzieningen niet klaar waren. Hij adviseert om daar vroeg mee aan de slag te gaan.

bekijk de video

Werk

Jos beschrijft hoe hij zich nuttig heeft proberen te maken voor de maatschappij. Momenteel is hij in ruste.

bekijk de video
Foto