Weer op Weg

Introductie/samenvatting

Huid
  • Dwarslaesie
  • Huid

Ik moet je waarschuwen, er komt dadelijk een schokkende foto van een drukplek in beeld. We hopen dat je je daardoor realiseert hoe belangrijk het is goed voor je huid te zorgen.

De wond oftewel decubitus is veroorzaakt door verwaarlozing van de huid. Als je wat bang uitgevallen bent, wil je misschien niet kijken. Ik raad je aan toch te kijken en dit beeld als een waarschuwing vast te houden: je moet serieus zorgen voor je huid. De huid is een opmerkelijk orgaan.

Hij voert mooie taken uit die belangrijk zijn voor je lichaam. Je moet goed voor je huid gaan zorgen, zeker als je gevoel onder het niveau van de dwarslaesie beperkt is. De huid zorgt ervoor dat de lichaamstemperatuur op orde blijft. Voor je dwarslaesie waarschuwde de huid je als er iets op je lichaam drukte of als er schade was, zoals een verwonding, verbranding of kneuzing.

Na de dwarslaesie krijg je deze waarschuwingen niet meer en wordt het ook lastiger om de temperatuur op orde te houden. Welkom in de wereld van de drukplek. Het controleren van je huid en het voorkomen van drukplekken kan wel eens een van je belangrijkste taken zijn bij het zorgen voor je lichaam.

Dit hoofdstuk legt alles uit over het voorkomen van problemen, de risicofactoren en de maatregelen die nodig zijn als er drukplekken zijn. Sommige mensen hebben het geluk gevoel te hebben onder het niveau van de dwarslaesie, maar voor alle anderen is het belangrijk niet in een ziekenhuis of revalidatiecentrum terecht te komen met decubitus. Het genezen van decubitus kan lang duren. Dus voorkomen is in dit geval honderd keer beter dan genezen!

Foto