Weer op Weg

Huid en dwarslaesie

Huid
  • Dwarslaesie
  • Huid
bekijk video
bekijk video

De huid geeft belangrijke informatie door aan de hersenen. Bijvoorbeeld welke delen van het lichaam te heet of te koud zijn, waar kleding te strak zit en waar de huid beschadigt door verwonding, kneuzing of verbranding. Als antwoord op deze informatie opent de huid om te zweten en je koel te houden of sluit en zet je haren rechtop om je warm te houden.
De huid is een altijd waakzame, 24 uur per dag werkende informatiebron over hoeveel bloed er toegevoerd moet worden naar elke vierkante millimeter van de huid. Op vele manieren die je niet bewust bent, past ons lichaam zich constant aan, ontlast het de druk of vermijdt het gevaarlijke oppervlakken. Deze fantastische samenwerking tussen lichaam en hersenen stopt nooit, zelfs niet als je slaapt….. totdat je ruggenmerg beschadigd raakt. Een dwarslaesie gooit dit systeem overhoop.

Meestal heb je geen gevoel onder het niveau van de dwarslaesie. Hierdoor krijgen de hersenen geen alertheidssignalen van gebieden van de huid die niet genoeg bloed krijgen, te warm of te koud zijn, beschadigd of gekneusd raken.
Een dwarslaesie betekent dat je zelf continu de taak van het beschermen van de huid moet overnemen. Omdat je niet kunt reageren op signalen van schade op het moment dat hij wordt veroorzaakt, moet je schade voorspellen en voorkomen voordat hij optreedt. Dit is een grote verantwoordelijkheid. Als er iets is dat belangrijk is om te onthouden dan is dat: ‘De prijs van vrijheid is eeuwige alertheid.’

Foto