Wilskracht
Decubitus is een spook dat bij mensen met een dwarslaesie altijd op de achtergrond aanwezig is. Het is echt noodzakelijk om dagelijks de huid van bedreigde plaatsen zoals je zitvlak te controleren. Doe je dat niet, dan is een klein bloedplekje in je ondergoed meestal het eerste signaal dat het fout is.
Ziet je huid er bedreigd uit, of is de huid kapot, dan rest er niets anders dan op bed te gaan liggen. Dat komt nooit goed uit. Je hebt net die bijeenkomst, die afspraak, die verjaardag, vergadering of feest. Het vraagt veel van je om toch de discipline op te brengen om te gaan liggen. Doe je dat niet, dan is de vuistregel dat voor ieder dagdeel dat je op een decubituswond zit, je twee dagen op bed moet liggen om de schade te genezen. Decubituswonden genezen niet als je ze belast door erop te gaan zitten. Decubitus vraagt zeer veel wilskracht en discipline.
De enige die verantwoordelijk is voor een decubituswond, dat ben jezelf.
Het gevaar van huidschade Decubituswonden genezen vaak traag. In de wonden kunnen bacteriën groeien die eenvoudig de bloedbaan kunnen bereiken. Wanneer bacteriën in de bloedbaan terecht komen kan een bloedvergiftiging (sepsis) ontstaan. Dit is een levensbedreigende complicatie bij decubitus, vooral bij mensen met een verlaagde weerstand. Bacteriën kunnen ook het bot infecteren.