Weer op Weg
  • Home
  • Ervaringsdeskundigen
  • Ria en Jan-Willem (ouders)

Ria en Jan-Willem (ouders)

  • Ria en Jan-Willem
  • ouders
Ria en Jan-Willem

Voorstellen

Ria en Jan Willem zijn de ouders van Cynthia (15) en Quinten (14). Quinten kreeg in 2010, op negenjarige leeftijd, bij een skiongeluk een partiële dwarslaesie ter hoogte van T 11. Ria vertelt wat Quinten nog wel en niet kan, samen vertellen zij hoe zij de zorg voor Quinten hebben gedeeld. Sport is erg belangrijk voor Quinten.

bekijk de video

Het ongeluk

Ria en Jan Willem vertellen hoe het ging bij het ongeluk in Oostenrijk. De schrik en onzekerheid, de traumahelikopter, de gezinsleden die in verwarring achterblijven, het ziekenhuis in Salzburg en het plotselinge besef van de ernst van wat er gebeurd is. Daarna, inmiddels in Groningen, komt het moeilijke moment waarop zij hun 10-jarige zoon moeten vertellen wat de gevolgen zijn.

bekijk de video

Revalidatie 

Quinten werd opgevangen in het UMCG. Een moeilijke tijd, katheteriseren gaf veel problemen. Daarna ging hij voor revalidatie naar Beatrixoord in Beetsterzwaag. Vreemde nieuwe ervaringen, douchen op een brancard. Fysiotherapeuten daagden hem uit om weer te gaan sporten. Quinten heeft hard gewerkt om weer zoveel mogelijk zelfstandig te worden.

bekijk de video

Naar huis en naar school

Het was fijn, maar ook erg spannend toen Quinten op de verjaardag van zijn vader voor het eerst naar huis ging. Hij verkende het hele huis; kon hij nog wel achter zijn computer, kon hij onder de tafel. Dat was gelukkig allemaal mogelijk. Later gaat Quinten met de handbike naar de gewone lagere school die gelukkig toegankelijk was. Zijn meester volgde, gefinancierd uit het "rugzakje" een speciale cursus waardoor Quinten met de gymles kon meedoen.

bekijk de video

Zwemmen

Een heel nieuwe, indrukwekkende ervaring voor Quinten was de eerste keer zwemmen. Hij had ál zijn zwemdiploma's, maar nu reageerde zijn lichaam anders in het water. In het revalidatiecentrum werd hij daar erg goed in begeleid.

bekijk de video

Huis aanpassen

De gemeente vond dat het gezin maar moest verhuizen uit hun fijne huis. Ria vertelt van de strijd met de gemeente die tenslotte toestemde in een verbouwing. Met enige trots laat Ria zien hoe het is geworden. Er is een traplift aangebracht, het bad heeft moeten wijken in verband met de ruimte.

bekijk de video

Toekomst

Quinten wilde graag piloot worden. Hij denkt nog steeds aan de luchtvaart, misschien vluchtleider? In een rolstoel sta je bij een sollicitatie een streepje in de min, zegt Ria. Misschien kunnen zijn sportprestaties daarbij iets compenseren, zeker als zijn hartenwens, meedoen aan de paralympische 2020 wordt vervuld. Het was een vreemde ervaring om te horen dat Quinten geen therapie meer nodig had. Dus niet zijn hele leven therapie! Wel zal Quintens lichaam levenslang in de gaten moeten worden gehouden.

bekijk de video

Plannen

Onbevangen ergens naartoe gaan is helaas niet meer mogelijk. Ria organiseerde ook vroeger al de vakanties zorgvuldig. Nu doen ze dat nog, maar met extra aandacht voor de mogelijkheden van Quinten. Ze wil hem op zijn jonge leeftijd teleurstellingen besparen. Quinten ervaart geen problemen met zijn mobiliteit: "Ik kom overal met mijn rolstoel, handbike en mijn vrienden." Later als hij zelfstandig is zal hij nog voldoende teleurstellingen ervaren. Ria is ervan overtuigd dat hij daar goed mee zal omgaan.

bekijk de video

Zorgen

Quinten skiet weer met een zitski. Hij kent geen angst. Vader heeft regelmatig het ongeluk weer op zijn netvlies. Ze merken dat ze, een beetje tegen de wil van Quinten in extra zorgzaam zijn. Dat is wel zwaar. Daarin is een groot verschil met dochter Cynthia die maar één jaar ouder is.

bekijk de video

Sporten

Quinten blinkt uit in zowel skiën als in basketbal. Hij heeft gekozen voor basketbal en speelt in het team van Jong Oranje. Hij heeft een erg drukke agenda, school, trainen, spelen en daar tussendoor reizen. Hij is daarom naar een speciale school gegaan. Enthousiast vertelt Jan Willem over Quintens' droom: naar de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.

bekijk de video

Fietsen

Quinten demonstreert hoe verdraaid handig hij is met zijn ligfiets.

bekijk de video

Vakantie

Bij Shos leerde Quinten skiën met een zitski. Hij bleek talent te hebben. Het gezin ging naar een geschikte arena op vakantie en genoot als vanouds. Ook gingen ze zoals vroeger weer op kampeervakantie. Ze hebben de tent iets veranderd en houden bij de keuze van de bestemming een beetje rekening met een rolstoel. Quinten kent geen nee, hij komt overal. In pretparken zelfs met voorrang!

bekijk de video
Foto