De katheter moet regelmatig verwisseld worden. Er kan aanslag op of in de katheter ontstaan. Dit kan verstopping van de katheter veroorzaken. Als dit gebeurt, zet de blaas snel uit. Bij een laesie boven TH6 kun je dan een dysreflexie krijgen. Ook slijmvlokken vanuit de blaaswand kunnen een verstopping veroorzaken.
Zorg ervoor dat je voldoende drinkt, 2-2,5 liter per dag, om een goede doorstroming te krijgen. Hoe meer je drinkt, hoe meer de urine verdunt. Hierdoor is de kans op bacteriën kleiner. Ook zal de katheter minder snel blokkeren, omdat er minder ophopingen komen van calcium of slijmvlokken.
Het is belangrijk om de katheter regelmatig te vervangen om verstoppingen te voorkomen. Als je er een gewoonte van maakt de blaas regelmatig te spoelen en de katheter te vervangen, kun je veel problemen voorkomen. Bij sommige mensen is het noodzakelijk elke week de katheter te wisselen, maar meestal is bij een suprapubische of buikkatheter een keer per drie maanden voldoende.
Als je meer dan 5 jaar een suprapub hebt kan het noodzakelijk zijn elk jaar een cystoscopie te laten doen. Bij een cystoscopie kijkt de uroloog met een cameraatje in de blaas of er stenen zijn of veranderingen die kunnen duiden op kanker. Dit onderzoek is ook nodig als je vaak urineweginfecties hebt of als er bloed bij de urine zit.