Weer op Weg

Autonome dysregulatie

Blaas
  • Dwarslaesie
  • Blaas
bekijk video

Alle mensen met een dwarslaesie, hoger dan thoracaal 6 dus ook met een cervicale dwarslaesie, kunnen een plotselinge, heftige en levensbedreigende verhoging krijgen van hun bloeddruk

Dit staat bekend als een autonome dysregulatie of autonome dysreflexie. Er is dan een acute medische noodsituatie. Kom meteen in actie! Het komt voor als het zenuwstelsel prikkels van pijn- of ‘overstimulatie’ ontvangt vanaf het verlamde deel van het lichaam.

De meest voorkomende uitlokkers van dysregulatie zijn prikkels vanuit een overvolle blaas of darmen.

Het zenuwstelsel probeert hierop te antwoorden door je te laten zweten boven de laesie en door de bloedvaten onder de laesie te laten samentrekken.

Door de dwarslaesie, krijgt het zenuwstelsel geen normale feedback en de controlesystemen overreageren.
Dit zorgt voor een plotselinge en snelle stijging van de bloeddruk. Door de dwarslaesie, krijgt het zenuwstelsel geen normale informatie en werken de controlesystemen niet goed. Boven het niveau van de dwarslaesie gaan de bloedvaten dan open staan en word je rood en ga je zweten. Vaak krijg je een bonkende hoofdpijn. Onder het niveau van de laesie blijven de bloedvaten samengeknepen en de bloeddruk blijft hoog. Als je niet ingrijpt kan het tenslotte leiden tot een hersenbloeding of zelfs overlijden.

Foto