Weer op Weg

Condoomkatheters

Blaas
  • Dwarslaesie
  • Blaas

Mannen hebben het geluk dat zij een verlengstuk hebben, de penis, waaraan een afvoerslang kan worden bevestigd. Een condoomkatheter ziet er uit als een condoom met een trechtertje. Aan dit trechtertje kan een slang met een urinezakje worden bevestigd.

Er zijn veel verschillende types. Een condoomkatheter wordt iedere dag verwisseld. De huid moet elke dag worden geïnspecteerd op wondjes, drukplekjes of huidirritaties.

Na het douchen of wassen kun je het best even wachten tot de huid goed opgedroogd is, voordat je een condoomkatheter om doet. Daardoor blijft de huid in goede conditie en blijft het condoom goed plakken. Sommige condoomkatheters hebben een bandje om het condoom op zijn plek te houden. Let erop dat dat niet te strak zit, het kan de doorstroming van urine belemmeren.

De meest voorkomende oorzaak dat het condoom er afschiet, is het aanbrengen op een natte huid, of het te snel aanbrengen van het condoom, zonder erop te letten of hij wel goed zit. Het condoom komt ook los als het slangetje, het verbindingsstuk of de ingang van de urinezak verstopt is.

Foto