Weer op Weg

Het spijsverteringssysteem

Darmen
  • Dwarslaesie
  • Darmen

Spijsvertering begint wanneer je voedsel in je mond stopt. Het afbreken van voedsel begint als het eten zich mengt met speeksel tijdens het kauwen.

Als je het eten doorslikt, gaat het voedsel omlaag door een lange pijp, de slokdarm. De slokdarm gaat over in de maag. Speciale zuren breken het voedsel af in kleinere stukjes.

Het eten gaat vanuit de maag naar de dunne darm. In de dunne darm worden voedingsstoffen uit het voedsel gehaald. Het voedsel wordt door beweging van de darmwand door de darm vervoerd. Nadat de voedingsstoffen eruit gehaald zijn, blijft er in de dunne darm een vloeibare massa over.

Het restmateriaal gaat door de dikke darm waar het klaargemaakt wordt om het lichaam te verlaten. De dikke darm haalt vocht uit de ontlasting. De ontlasting gaat door de dikke darm naar de endeldarm.

De endeldarm houdt de ontlasting vast tot die klaar is om het lichaam te verlaten.

De anus is de opening waar de ontlasting uit het lichaam komt. Bij de anus zit een sluitspier die dicht blijft om de ontlasting vast te houden in de endeldarm en die opent om de ontlasting uit het lichaam te krijgen.

Foto