Weer op Weg

Darmen legen

Darmen
  • Dwarslaesie
  • Darmen

Reflexdarm legen
Als je een reflexdarm hebt en liggend op bed laxeert, kan een zetpil helpen om de darm te prikkelen.
Glycerine of bisacodyl zetpillen worden hiervoor aanbevolen.
Je zou het niet zeggen, maar zetpillen moeten met de stompe kant eerst worden ingebracht. Doe voordat je handschoenen aandoet, alle sieraden af en zorg ervoor dat je nagels kort zijn. Doe vaseline of zoete olie op twee zetpillen. Breng de zetpil rustig in de endeldarm in. Begeleid de zetpil langs de rand van de endeldarm, want hij werkt alleen als hij contact maakt met de darmwand. Duw de zetpil daarom niet in de ontlasting.
Als de zetpillen op hun plaats zitten, duurt het ongeveer 5-20 minuten voordat ze werken. Dat kan echter sterk variëren. Als dat comfortabel voor je is kun je een warme drank nemen omdat dat de darmwerking stimuleert. Massage van de buik in een cirkelvormige beweging in de richting van de darm (met de klok mee) kan ook helpen.
Als de darm zich heeft geleegd is het verstandig te controleren of er geen ontlasting achtergebleven is. Dit kun je doen door een vinger met een handschoen aan zachtjes in de endeldarm te duwen en te draaien. Voorzichtig terugtrekken om te zien of er ontlasting mee komt. Wacht altijd een paar minuten omdat deze stimulatie extra darmwerking kan opwekken.
Als je een reflexdarm hebt en zittend laxeert op bijvoorbeeld een douche-toiletstoel of een douchezitje, hebben Microlax® microklysma’s de voorkeur. Deze werken sneller dan zetpillen en zijn na 10-15 minuten uitgewerkt zodat je minder risico hebt op nalaxeren als je al weer van het toilet af bent.

Slappe darm legen – toucheren
Mensen met een slappe darm kunnen hun darm legen door toucheren. Dit houdt in dat je de darm dagelijks of om de dag met de hand leegmaakt.

Zetpillen of microklysma’s werken niet als je een endeldarm zonder reflexen hebt.

Toucheren
Gebruik vinyl handschoenen en voldoende glijmiddel, zoals vaseline of zoete olie. Breng een vinger in de endeldarm, net tot het eerste kootje van de vinger. Druk voorzichtig tegen de buitenwand van de darm en beweeg je vinger langzaam rond. Dit stimuleert normaal de darm om in beweging te komen. Als je ontlasting voelt die erdoor wilt, druk je vinger naar een kant en blijf in een ronddraaiende beweging doorgaan.

Je zult de ontlasting naar buiten voelen komen langs je vinger.

Foto