Weer op Weg

De blaas na een caudalaesie

Blaas
  • Caudalaesie
  • Blaas

In je blaaswand zit een dunne spierlaag om je blaas leeg te persen; de blaasspier. Bij de uitgang van je blaas zitten kringspieren om de urine op te houden. De blaasspier en de kringspieren worden aangestuurd door de zenuwwortels bij S2, S3 en S4. Dat zijn de onderste wervels in je ruggenmerg.

Bij een uitval van die zenuwwortels kan je blaasspier geheel of gedeeltelijk verlamd raken zodat er urine in je blaas achterblijft. Je hebt dan een zogenaamde ‘slappe blaas’. Het achterblijven van urine heet ‘urine-retentie’. De signalen vanuit de blaas komen niet meer bij de hersenen aan. Je kunt daardoor het commando ‘plassen’ niet meer goed uitvoeren.

Wanneer je sluitspier door uitval van de zenuwwortels geheel of gedeeltelijk verlamd is, kun je urine niet meer ophouden. Dit heet ‘urine-incontinentie’.

Voldoende drinken is belangrijk voor mensen met een caudalaesie. Water en andere vloeistoffen zijn essentieel voor ons lichaam om te kunnen functioneren. Dagelijks 2 liter drinken helpt om de concentratie van urine laag te houden en vermindert het risico op nierstenen. Realiseer je, dat als je dorst krijgt, dat dat betekent dat het lichaam al aan het uitdrogen is. Als je veel zweet, moet je de hoeveelheid drinken op een dag verhogen.

Foto