Je wilt natuurlijk weten wat de kans op genezing is. Een dwarslaesie is geen ziekte en kan niet genezen. Dat geldt ook als hij is ontstaan DOOR een ziekte. Net zoals bij andere verwondingen kunnen de medisch specialisten de symptomen en effecten van het letsel behandelen tot daar waar de medische wetenschap reikt. Een dwarslaesie is een van de meest complexe letsels die een lichaam kan overkomen. Er zijn meer dan 200 internationale wetenschappelijke programma’s waarin onderzoek wordt gedaan naar alle aspecten en de herstelmogelijkheden van een dwarslaesie.
De vooruitgang geeft hoop, maar bij GEEN van deze programma’s is het gelukt om een complete dwarslaesie te genezen. Waarschijnlijk zal door de constante vooruitgang in de medische wetenschap, het uiteindelijk mogelijk worden om de functie van het ruggenmerg te repareren. Het is waarschijnlijk dat deze procedures eerst beschikbaar zullen komen voor mensen met een nieuwe dwarslaesie. Dit komt omdat het lichaam het beschadigde deel van het ruggenmerg “aanvalt”.
De eerste resultaten zullen bereikt worden, door in de eerste 48 uur na het letsel te voorkomen dat het lichaam deze “aanval” uitvoert. Bestaande dwarslaesies zullen lastiger te repareren zijn dan de nieuwe laesies. Na het letsel ontstaat er een kettingreactie in het lichaam, die de zenuwcellen rond het letsel beschadigt. Hierdoor vermindert de kans op herstel. De schade lijkt ook groter te zijn als er een zuurstoftekort is geweest na het letsel. Er is veel onderzoek naar het voorkomen van dit zuurstoftekort, om zo de totale schade te beperken. Er zijn veel publicaties en websites die aandacht besteden aan dit onderwerp.