Weer op Weg

Uitdagingen

Emoties
  • Dwarslaesie
  • Emoties

De moderne westerse wereld hecht veel belang aan uiterlijk. We oordelen vaak op wat er aan de buitenkant zichtbaar is. Diep van binnen weten we allemaal dat de buitenkant vaak niet laat zien hoe iemand van binnen is.
Lichamelijke beperkingen kunnen de manier waarop we zelf en anderen naar ons kijken beïnvloeden. Je had voorheen misschien een negatief beeld van mensen met een beperking. Nu hoor je zelf bij die groep. Misschien dacht je dat mensen met een beperking afhankelijk zijn, hulpeloos en zielig zijn, medelijden en liefdadigheid nodig hebben. Of maakte je grapjes over ze.
Nu moet je, noodgedwongen, die negatieve ideeën heroverwegen.

Is iemand met een beperking echt anders dan mensen met een “goed” functionerend lichaam?
Is iemand met een beperking minderwaardig?
Kan een beperking een positief effect hebben op iemand?

Beperkingen zijn ervaringen. Mensen groeien en leren door ervaringen. Probeer te ontdekken wat deze ervaringen vertellen over jou als persoon en over de menselijke natuur.

Beperkingen kunnen een positieve invloed hebben op mensen. Voor sommigen kan de ervaring van dichtbij de dood geweest te zijn en de blijvende gevolgen van de dwarslaesie voor het leven letterlijk een levensreddende ervaring zijn. Het maakt het voor hen mogelijk om om te gaan met vernietigende krachten in hun leven.
Natuurlijk, het gaat allemaal niet vanzelf, het is bij tijden erg zwaar. Maar het omgaan met ingrijpende ervaringen in het leven kan je karakter versterken. Vraag jezelf af waarom zoveel mensen met een beperking een veel gezondere blik op het leven hebben dan de mensen met een “goed” functionerend lichaam?
Duizenden perfect gezonde mensen gooien letterlijk hun talenten weg. Terwijl veel mensen die hun lichaam beperkt kunnen gebruiken, een goed leven kunnen leiden en meer bereiken dan hun ‘gezonde’ medemensen.

Of iemand ziek is, gezond of beperkingen heeft, heeft weinig te maken met wat hij of zij bereikt in het leven – het is hun geest en houding die dit bepalen.’

Foto