Weer op Weg

Flauwvallen en duizeligheid

Medisch
  • Dwarslaesie
  • Medisch

Als je net begint met zitten (mobiliseren), zul je waarschijnlijk flauwvallen als je te snel overeind komt. Hoe hoger het niveau van de laesie is, hoe meer kans dat dit gebeurt.
(Niet meer kunt stoppen met) Gapen, is vaak een teken dat je bijna flauwvalt. Je kunt flauwvallen voorkomen door vooral in het begin rustig overeind te komen, eerst in je bed. Een buikband en elastische kousen voorkomen dat het bloed naar je buik of benen zakt. In de douche kan het risico op flauw vallen groter zijn door het warme water.
De benen hoog leggen en ook in de douche een buikband en elastische zwachtels of kousen dragen kan helpen.

Duizeligheid en flauwvallen verdwijnen in de loop van de tijd. Als dit niet gebeurt raadpleeg een arts. Als je in de rolstoel duizelig wordt, kun je het beste iemand de rolstoel achterover laten kantelen en de voeten omhoog leggen. Als de duizeligheid wegtrekt, kun je weer langzaam rechtop komen. Duizeligheid en flauwvallen verdwijnen in de loop van de tijd. Als dit niet gebeurt raadpleeg een arts.

Een buikband en elastische kousen voorkomen dat het bloed naar je buik of benen zakt.
In de douche kan het risico op flauw vallen groter zijn door het warme water.

De benen hoog leggen en ook in de douche een buikband en elastische zwachtels of kousen dragen kan helpen.
Duizeligheid en flauwvallen verdwijnen in de loop van de tijd. Als dit niet gebeurt raadpleeg een arts.

Als je in de rolstoel duizelig wordt, kun je het beste iemand de rolstoel achterover laten kantelen en de voeten omhoog leggen.
Als de duizeligheid wegtrekt, kun je weer langzaam rechtop komen. Duizeligheid en flauwvallen verdwijnen in de loop van de tijd. Als dit niet gebeurt raadpleeg een arts.

Foto