Weer op Weg

De indeling van drukplekken

Huid
  • Caudalaesie
  • Huid

Categorie I:
Het allereerste begin van decubitus wordt gekenmerkt door een rode vlek op de huid. Als met de vinger druk op de huid wordt uitgeoefend en de roodheid niet na korte tijd verdwijnt is er sprake van decubitus. Hoewel het nog niet duidelijk zichtbaar is, is er ook in dit stadium al veel schade toegebracht aan het huidweefsel.

Categorie II:
In deze categorie wordt de eerste ernstige schade zichtbaar. Deze bestaat meestal uit een met bloederig vocht gevulde blaar of een droge, zwart gekleurde opperhuid. Ook kunnen nu zeer oppervlakkige zweren ontstaan. De opperhuid en een deel van de lederhuid is betrokken bij de schade.

Categorie III:
Nu is de gehele dikte van de huid afgestorven en vaak ook een deel van het onderhuidse vetweefsel. Er bestaat nu dus een diepe zweer. De spieren onder de huid zijn echter nog niet door decubitus aangetast. Het afgestorven huidweefsel is geel of zwart van kleur.

Categorie IV:
Hierbij is er ook sprake van aantasting van spierweefsel. Er zijn nu diepe wonden ontstaan (soms centimeters diep!). Vaak is de zweer veel groter dan op het eerste gezicht lijkt. Er is dan    sprake van holtevorming en ondermijning van de huid. Een gat in de huid van enkele centimeters kan soms de ‘toegang’ zijn tot een vele centimeters grote holte die tot ver onder de huidranden van de zichtbare opening doorloopt.

Foto