Weer op Weg

Zitten

Leven
  • Dwarslaesie
  • Leven

Je rolstoel is niet alleen voor verplaatsen maar ook voor goed zitten, je zit er 12 tot 16 uur per dag in. Goed zitten kost weinig energie.
Zitten kan risicovol zijn vanwege het gevaar van drukplekken. Een gezond mens verplaatst zijn gewicht tijdens het zitten gemiddeld één keer per 8 minuten. Meestal omdat de druk onder de zitknobbels niet prettig aanvoelt of omdat bloedvaten of zenuwbanen bekneld raken. Door je dwarslaesie krijg je deze signalen niet meer door en bestaat het risico van afknellen en drukplekken.
Een goede zithouding en een goed zitkussen kunnen een hoop ellende voorkomen. Ook het actief veranderen van zithouding helpt. Naar voren hangen, steunen op je benen of op een tafel en zijwaarts hangen helpen allemaal om de druk te verminderen.
Er komen steeds nieuwe rolstoelen en handige hulpmiddelen op de markt. De laatste jaren worden stoelen steeds lichter, hebben ze een strak ontwerp en wordt in het ontwerp de zithouding steeds belangrijker. Blijf op de hoogte, bijvoorbeeld door het bezoeken van een beurs of ga eens terug naar het revalidatiecentrum voor advies over een nieuwe rolstoel.

Foto