Weer op Weg

Darmspoelen

Darmen
  • Caudalaesie
  • Darmen

Zoals eerder gemeld zul je bij een caudalaesie een slappe darm hebben. De methode die gekozen wordt om darmen te legen, is voor ieder persoonlijk. Maar let op: bij een slappe darm werkt een microlax niet omdat deze alleen een reflexdarm zal prikkelen.

Als toucheren niet werkt of onvoldoende resultaat oplevert, kun je bij een slappe darm ook een andere methode overwegen, namelijk het darmspoelen. Het voordeel boven toucheren is dat je de wand van de darm minder irriteert en minder risico loopt op het krijgen van aambeien. De techniek is niet moeilijk, maar deze kun je het beste van een ervaren verpleegkundige of de nurse practitioner leren. Van belang daarbij is dat je voldoende tijd neemt om het te leren en dat je je niet laat haasten. Vaak werkt men met leenpompen om te oefenen, waarbij de onderdelen waarbij huidcontact is, uiteraard steeds nieuw verstrekt worden.

Er zijn verschillende darmspoelsystemen in de handel met hun eigen voor- en nadelen.
Er bestaan pompen, waarbij een bak met water (rond 37 graden C) gevuld wordt. Het water wordt via een slang en een conus in de anus gepompt. Als het water de ontlasting bereikt, voelt men tegendruk en kan het pompen gestopt worden. De conus wordt uit de anus gehaald en de ontlasting die los ‘gewerveld’ is, kan uit de darm in de wc lopen. Deze methode wordt herhaald totdat Er geen ontlasting meer komt of de bak met water leeg is. Hoe lang dit duurt, is verschillend: de een doet er een half uur over terwijl de ander binnen 5-10 minuten klaar is.

Er zijn ook systemen die handmatig werken, waarbij het lauwe water door middel van zwaartekracht in een slang loopt. Van belang bij deze systemen is dat alleen kraanwater gebruikt kan worden als dit kraanwater ook geschikt is als drinkwater.

Foto