Weer op Weg

Darmen legen

Darmen
  • Caudalaesie
  • Darmen

Heb je een caudalaesie en relatief milde problemen met je ontlasting, dan kun je soms volstaan met het eten van vezelrijke voeding en het drinken van veel water, eventueel gecombineerd met het slikken van extra vezels (bijvoorbeeld poeder dat opgelost wordt in water). Ook bewegen is belangrijk. Heb je minimaal twee maal per week ontlasting, dan zijn zwaardere methoden niet nodig.

Als het niet lukt om met voeding, water en beweging een regelmatig ontlastingspatroon te krijgen, kun je overgaan op darmspoelen. Hierbij wordt via een pompsysteem een bepaalde hoeveelheid water in het rectum gebracht. Daarna wordt de ontlasting met het water naar buiten gespoeld.
Sommige mensen met een caudalaesie legen hun darm door te toucheren. Dit houdt in dat je de darm dagelijks of om de dag met de hand leegmaakt.

Bij mensen met zeer ernstige en langdurige darmproblemen is het soms nodig om een stoma aan te leggen.

NB: een microklysma werkt niet bij mensen met een caudalaesie. De ontlastingsreflex, die zo’n klysma teweeg zou moeten brengen, komt niet op gang omdat de zenuw, die die reflex zou moeten opwekken, beschadigd is.

Foto