Weer op Weg

Rolverdeling

Seks en relaties
  • Dwarslaesie
  • Seks en Relaties
bekijk video
bekijk video

Een van de belangrijke ingrediënten van een succesvolle relatie is het vinden van gemeenschappelijke, waardevolle rollen voor jezelf en je partner. Als je een relatie hebt op het moment dat je de dwarslaesie oploopt heb je waarschijnlijk al vastgelegde rollen. Je bent met plezier de kostwinner geweest, of de opgeruimde persoon, of de zorgzame, of de vuilnis- naar-buiten-zettende-en-grasmaaiende persoon.

Welke rol je ook had, je letsel heeft invloed op deze rollen in de toekomst. Voor veel mensen zal deze rolverandering moeilijk zijn. Je hebt misschien altijd voor je vrouw en kinderen gezorgd en nu moeten ze voor jou zorgen. Als je onafhankelijker wordt en teruggaat naar huis, zal je familie moeten leren accepteren dat je ook nog iemand anders kunt zijn, dan “degene waar je voor moet zorgen”.

Als je weer gaat werken en weer een kostwinner bent, zul je deze rol weer opnieuw ontdekken. Je moet, hoe dan ook, tijd maken om met je partner te praten over de rolverdeling en elkaars verantwoordelijkheden. Alleen dan kan je na verloop van tijd komen tot voor beide partijen volwaardige en waardevolle rollen.

Het is belangrijk dat je alles wat je in je hebt inzet om te voorkomen dat je partner je verzorger wordt. Het is logisch dat partners je willen helpen als het nodig is, maar het is voor je partner niet gezond om voortdurend bezig te zijn met taken als douchen en aankleden. Als je hier dagelijks hulp bij nodig hebt, is het verstandig professionele zorg te overwegen.

Foto