Weer op Weg

Orgasme 2

Seks en relaties
  • Dwarslaesie
  • Seks en Relaties

Er is veel geschreven over mensen met een dwarslaesie en de mogelijkheden om een orgasme te krijgen. Kunnen ze een ‘”echt” orgasme krijgen?
Er is nog maar weinig bekend over het natuurlijke mechanisme van het krijgen van een orgasme en wat dit uitlokt. Er zijn ook veel verschillende ideeën en misverstanden over wat een orgasme eigenlijk is.
Om te beginnen, een orgasme is niet hetzelfde als een zaadlozing (hoewel ze meestal wel tegelijk optreden). Sommige mensen krijgen nooit of zelden een orgasme al proberen ze het een leven lang. Anderen kunnen ertoe komen zonder al te veel moeite.
Ergens tussen deze twee extremen bevindt zich de rest van de mensen.
Een orgasme is het resultaat van de complexe samenloop van onze mentale, lichamelijke en spirituele zintuigen als reactie op een seksuele ervaring. Een orgasme is mogelijk door enkel mentale stimulatie, maar is meestal het gevolg van een mix van andere sensaties. Veel mensen richten zich alleen op de lichamelijke sensaties die tot een orgasme kunnen leiden en op het lichamelijke gevoel dat ze erna ervaren.
Na een orgasme is de bloeddruk verhoogd, dit kan aanleiding zijn voor een autonome dysregulatie. Hierbij wordt de bloeddruk gevaarlijk hoog. De symptomen zijn een heftige, kloppende hoofdpijn die steeds erger wordt en een bleke en zweterige huid.
In het medische hoofdstuk staat meer informatie over autonome dysregulatie.

Foto