Weer op Weg

Bloedstolsels/trombose

Medisch
  • Caudalaesie
  • Medisch

Wat is een trombose?
Een trombose is een bloedstolsel dat meestal in je benen voorkomt. Dit veroorzaakt zwelling en verkleuring van de benen en ontstaat vaak in één been. Bloedstolsels zijn gevaarlijk als ze los komen van het bloedvat. Een stolsel kan dan gemakkelijk door het bloedvatenstelsel via het hart naar de longen gaan en daar een longembolie veroorzaken. Hierdoor raakt een deel van een long afgesloten van bloed en functioneert niet meer. Bloedstolsels komen vaker voor als je langdurig op bed ligt. Verminderde activiteit en beweging geven ook een verhoogd risico. Blijf zo actief mogelijk en oefen dagelijks. Doe de passieve oefeningen die de fysiotherapeut je leert. Als je rookt: minder of stop met roken, dit verbetert de bloedcirculatie.

Hoe merk je of je een trombose hebt?
Je ziet een gebied in je been of voet opzwellen, rood en warm worden. Je kunt harde gebieden of bultjes zien of voelen, vlakbij een bloedvat. Misschien voel je je niet lekker zonder dat daar een oorzaak voor is. Mogelijk heb je verhoging of koorts en meer spasme.

Wat kun je eraan doen?
Neem contact op met een arts als je denkt dat je een trombose hebt. Houd bedrust en wacht verder onderzoek af. Voor meer tips kijk ook eens in de printversie van dit hoofdstuk.

Hoe kun je voorkomen dat je een trombose krijgt?
Gebruik in het begin steunkousen. De eerste 8 weken krijg je antistollingsinjecties, ten minste als je minder dan 2×3 uur per dag uit bed komt. Als het nodig is krijg je chronisch antistollingstabletten.

Foto