Help mee
of word lid

Een aangepaste woning

Als je woning is aangepast aan je lichamelijke beperkingen, helpt dat om zo zelfstandig mogelijk te zijn in het dagelijks leven. Wanneer je woningaanpassingen nodig hebt, kun je een beroep doen op de gemeente waar je woont. De gemeente heeft op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) de plicht om je te ‘compenseren voor de beperkingen die je ondervindt in het dagelijks gebruik van de woning’. In gewone-mensen-taal betekent dit dat de gemeente moet zorgen dat je in je woning kunt wassen, slapen, koken en eten. Aan die plicht mag de gemeente op de goedkoopst mogelijke manier voldoen. Over de vraag wat voor jou noodzakelijk is en wat vergoed moet worden, kan verschil van mening bestaan.

Elke gemeente mag bij de uitvoering van de Wmo eigen regels stellen, zolang deze niet in strijd zijn met de wet zelf. Wat de regels zijn, is te vinden op de website van de gemeente.

Meer over de algemeen geldende regels rond het realiseren van een aangepaste woning staat hieronder. Meer over het aanpassen van je eigen huis staat bij Woningaanpassing.

Verhuizen of aanpassen?

In gesprek met de gemeente

Over ons Voor professionals Vraag en aanbod Webshop Agenda Contact

Sponsors