Anterior cord syndroom
Meestal het resultaat van een hyperflexie trauma (geforceerd voorover buigen) van de nek. Het komt vaak voor bij auto ongevallen waarbij het hoofd bij de botsing voorover slaat. Hierdoor schuift een wervel ten opzichte van de wervel eronder naar voren waardoor het voorste gedeelte van het ruggenmerg stuk gaat. De laesie veroorzaakt verlies van motoriek en een verminderde pijn en temperatuurszin onder het niveau van de laesie. De grove tast en de propriocepsis (het gevoel dat je weet hoe de stand van je ledematen is) zijn niet aangedaan omdat deze banen aan de achterzijde van het ruggenmerg liggen.
Arteria spinalis anterior syndroom
Dit syndroom is gelijk aan het anterior cord syndroom, maar is te wijten aan onderbreking van de bloedtoevoer van het voorste deel van het ruggenmerg. Het treedt op bij trombose of bloeding van dit bloedvat of bij operatie van bloedvaten. Het achterste deel van het ruggenmerg heeft een eigen bloedvatvoorziening en is niet aangedaan. Er is een verlies van motoriek en een verminderde pijn en temperatuurszin onder het niveau van de laesie. De grove tast en de propriocepsis (het gevoel dat je weet hoe de stand van je ledematen is) zijn niet aangedaan omdat deze banen aan de achterzijde van het ruggenmerg liggen.
Posterior cord syndroom
Treedt op bij hyperextensie (geforceerde strekbeweging) van de nek die kan optreden bij een val op de kin, waardoor het achterste deel van het ruggenmerg beschadigd wordt. Hierdoor zijn grove tast en de propriocepsis (het gevoel dat je weet hoe de stand van je ledematen is) onder het niveau van de laesie gestoord, maar blijven motoriek, pijn en temperatuurszin intact. Hoewel de motoriek dus ongestoord is, is door de afwezigheid van propriocepsis het lopen moeilijk aan te leren.
Central cord syndrome
Dit syndroom treedt op bij relatief geringe strekletsels van de nek, vaak bij een vernauwd wervelkanaal. Hierdoor ontstaat er schade in het centrum van het ruggenmerg. Omdat hier de neuronen liggen die de motoriek en sensibiliteit van de armen verzorgen leidt de schade tot uitval van spierkracht en gevoel in de armen en handen en in veel mindere mate in romp en benen. Ook blijft er enige blaas en darmfunctie bestaan.
Brown-Séquard syndroom
Dit syndroom treedt op bij steek- of penetratieletsels aan één kant van het ruggenmerg, of als de wervelkolom geforceerd naar één kant wordt gebogen. De pijn en temperatuursbanen kruisen in het ruggenmerg voordat ze hun weg naar de hersenen vervolgen. De motorische banen kruisen boven het ruggenmerg. Daardoor is de motoriek aan de zijde van het ruggenmergsletsel gestoord maar de pijn en temperatuurszin niet. Aan de andere zijde is het precies omgekeerd.
Conus en cauda equina syndroom
Letsel aan de wervelkolom onder wervel T11 kan een aantal gevolgen hebben. Schade aan de conus medullaris of cauda equina veroorzaakt verlies van motoriek en sensibiliteit. Doordat reflexen onderbroken worden heeft het gevolgen voor blaas, darm en seksuele functies.
Sacral sparing
Zelfs als het merendeel van het ruggenmerg is uitgevallen door een trauma of vasculaire (bloedvaten) problemen, kan het uiterste puntje van het ruggenmerg gespaard blijven omdat dit een eigen bloedvat voorziening heeft. Hierdoor blijft er enig gevoel in het sacrale gebied bestaan, hoewel de motoriek geheel is uitgevallen.
Afbeeldingen: Specifieke syndromen (bron: spinalnet)