Leveringsproblemen van medicijnen en hulpmiddelen

Van de gespecialiseerd verpleegkundigen van drie revalidatiecentra kregen wij het signaal dat er momenteel problemen zijn met de verkrijgbaarheid van bepaalde hulpmiddelen, zoals sommige merken katheters, blaasspoelvloeistof of verband materiaal door o.a. een tekort aan grondstoffen. Ook zijn er veel leveringsproblemen met diverse medicijnen.
 
Een groep medicijnen waar zij de laatste tijd veel vragen over krijgen zijn laxeermiddelen die vaak chronisch gebruikt worden door mensen met een dwarslaesie. Niet altijd zijn er goede vervangende producten aanwezig of de aangeboden vervangende medicijnen blijken toch sterker of juist minder sterk te werken. Gevolg kan zijn dat klachten als obstipatie en/of incontinentie kunnen toenemen.
 
Hieronder een overzicht van de laxeermiddelen waarbij er momenteel leveringsproblemen zijn:
 
 

 * Magnesiumhydroxide kauwtabletten 724mg van Teva. Deze tabletten zijn al langer dan een half jaar niet of heel slecht leverbaar. Volgens de laatste update zou het tekort binnenkort opgelost moeten zijn, maar die datum is al een aantal keren opgeschoven. Er is geen ander middel met dezelfde werkzame stof op de markt. De apotheek geeft als vervanging Macrogol poeder aan. Probleem is dat dit niet 1 op 1 om te zetten is. Het kan een heel gepuzzel zijn om uit te zoeken hoeveel Macrogol je dan moet gaan gebruiken.

Momenteel is de Magnesiumhydroxide van 724mg (= Magnesiumoxide van 500mg) online of in de winkel wel weer te koop, bijvoorbeeld bij drogisterijen zoals het Kruidvat. Dat kan dus een optie zijn als een eventuele omzetting naar Macrogol je niet goed bevalt. LET OP: Magnesiumhydroxide of Magnesium Oxide is niet hetzelfde als Magnesium Citraat; dat kan je dus niet als vervanging gebruiken. Ook is het belangrijk om te kijken hoeveel Magnesiumoxide of Magnesiumhydroxide er per tablet in zit zodat je het om kan rekenen naar wat je nu gebruikt.

** Bisacodyl 5mg is momenteel van bijna alle merken niet leverbaar. De verwachting is dat dit op zijn vroegst pas in het eerste kwartaal van 2023 weer leverbaar is. Als alternatief wordt door de apotheek Dulcolax tabletjes 5mg aangeboden. Hoewel de werkzame stof in beide tabletten 5mg Bisacodyl is horen we in de praktijk dat veel mensen aangeven dat de Dulcolax tabletten heftiger lijken te werken. We merken dat de Bisacodyl tabletjes op dit moment vaak nog wel te koop zijn bij de lokale drogist, dus het kan een optie zijn om zelf wat voorraad in te slaan als je weet dat je heftiger reageert op de Dulcolax tabletjes.

Het is belangrijk om tijdig aan de bel te trekken als je merkt dat de vervangende producten in jouw geval niet optimaal werken en klachten van obstipatie en incontinentie geven of een toename van je buikklachten. Daarvoor kan je altijd contact opnemen met je revalidatiearts, continentieverpleegkundige of -verpleegkundig specialist van je revalidatiecentrum; wij denken graag mee om een goede oplossing te zoeken.

 

Blaasspoelvloeistof

Verder is er op dit moment een groot probleem met de levering van de blaasspoelzakjes van Nacl 0,9%, Suby G en Solutio R.

De NaCl 0.9% vloeistof is los verkrijgbaar in een flesje en kan via een spuit in de blaas ingebracht worden. Overleg hierover met je medisch speciaalzaak.

De Suby G en de Solutio R zijn middelen die gebruikt worden voor de verzorging van de katheter en die helpen om steenaanslag op te lossen. Ook worden deze middelen ingezet in de preventie van aangroei van steenvorming in de blaas. Helaas zijn er hiervoor geen vervangende producten verkrijgbaar. Er is ook niet bekend wanneer deze producten wel weer leverbaar zijn.

Wat kun je zelf doen om steen vorming te voorkomen? We adviseren je om in ieder geval zoveel te drinken dat je per dag 2,5 liter urine plast, het liefst over het etmaal verdeeld. Als je dat haalt, is je bescherming tegen nierstenen maximaal. Water drinken heeft sterk de voorkeur. Sommige dranken kunnen het risico op nierstenen vergroten. Dit geldt vooral voor suikerhoudende frisdranken zoals cola, sinas en ijsthee. Daarnaast is verstandig veel (citrus)fruit te eten, weinig zout te gebruiken en niet te veel vlees te eten. Meer informatie hierover kun je lezen in het “stenenboek”;

13220_het_stenen_boek_10_okt_2019.pdf (allesoverurologie.nl)

 

Janneke Martens, Verpleegkundig Specialist AGZ, UMC Groningen, locatie Beatrixoord

Esther Middelweerd, Verpleegkundig Specialist AGZ, RC de Hoogstraat, Utrecht

Joke Beekman, Verpleegkundig Specialist AGZ, Sint Maartenskliniek, Nijmegen

 

Word lid van Dwarslaesie Organisatie Nederland!

Wij bieden betrouwbare informatie, ruime ervaringskennis en scherpe belangenbehartiging.

Word
Lid !