Bijwerkingenweek

De internationale bijwerkingenweek

De internationale bijwerkingenweek is een jaarlijkse (social) mediacampagne, georganiseerd door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Dit jaar doen hier 82 landen aan mee. In Nederland zijn dit medicijnautoriteit CBG en Bijwerkingencentrum Lareb.

Veilig medicijngebruik

Voordat medicijnen op de markt komen, worden ze uitgebreid onderzocht en door het CBG beoordeeld op veiligheid, werkzaamheid en kwaliteit. Zo weten we al veel over deze medicijnen, maar nog niet alles. Sommige bijwerkingen ontdekken we pas wanneer veel verschillende mensen een medicijn gebruiken. Het kan ook zijn dat bijwerkingen pas na langdurig gebruik van het medicijn ontstaan. Of er ontstaan bijwerkingen omdat een medicijn in combinatie met andere medicijnen wordt gebruikt. Daarom is het belangrijk dat we de veiligheid van medicijnen ook na goedkeuring goed in de gaten houden.

Als zorgverlener of patiënt kun je in Nederland zelf een melding doen van een vermoedelijke bijwerking van medicijnen. Bijwerkingencentrum Lareb verzamelt, registreert en analyseert deze meldingen om inzicht te krijgen in bijwerkingen van medicijnen.

Em. prof. dr. Ton de Boer, Collegevoorzitter medicijnautoriteit CBG:

Een melding is niet automatisch een bijwerking. We analyseren meldingen goed om te beoordelen of er een relatie is tussen het medicijn en de bijwerking. We spreken pas van een bijwerking wanneer het waarschijnlijk is dat de klachten daadwerkelijk door het medicijn komen.

Hoe bijwerkingen melden?

Iedereen kan een vermoedelijke bijwerking melden bij Bijwerkingencentrum Lareb, via Welkom bij Bijwerkingencentrum Lareb Bespreek vermoedelijke bijwerkingen daarnaast ook altijd met je arts of apotheker.

 

Bron: Bijwerkingcentrum Lareb

Word lid van Dwarslaesie Organisatie Nederland!

Wij bieden betrouwbare informatie, ruime ervaringskennis en scherpe belangenbehartiging.

Word
Lid !