theorie assistentiehonden online

Online leerprogramma KNGF Geleidehonden bereidt assistentiehondenbaas voor op werken met hond   Amstelveen – 18 augustus 2016 – Naast de e-learning modules voor cliënten met een blindengeleidehond en puppypleeggezinnen heeft KNGF Geleidehonden nu ook een online leerprogramma ontwikkeld voor mensen die een assistentiehond krijgen. De applicatie Theorie Assistentiehonden is gemaakt ter vervanging van de theoretische leerstof over de aspirant assistentiehond die nieuwe assistentenhondengebruikers eerder in papiervorm kregen aangeboden.

Theorie Assistentiehonden is een interactief digitaal programma waarin naast tekst, ook veel ruimte is voor instructievideo’s, geluidsfragmenten en foto’s. Om van de komst van de assistentiehond een succes te maken, is het heel belangrijk dat de toekomstige assistentiehondenbaas weet hoe hij met de hond moet omgaan. Dit online leerprogramma bevat de basisinformatie die een assistentiehondengebruiker nodig heeft voor het verzorgen van en samenwerken met zijn toekomstige assistentiehond. Aan bod komen onder andere hondenkennis, gedrag en communicatie, de hond aan het werk, voeding en verzorging, gezondheid, thuis met je hond en de samenwerking met KNGF Geleidehonden.

Leerprogramma in eigen tempo te volgen

Peter van der Heijden, hoofd Training en Cliëntenzorg bij KNGF Geleidehonden: ‘De e-learning bestaat uit zeven hoofdstukken met korte overzichtelijke teksten en een duidelijke structuur, zodat de aandacht goed vastgehouden kan worden. Het doorlopen van het online leerprogramma beslaat in totaal drie uur. De leerstof is in delen op te nemen, zodat elke toekomstige assistentiehondenbaas deze in eigen tempo en naar eigen vermogen kan volgen. Dit was voor KNGF Geleidehonden een zeer belangrijk uitgangspunt tijdens de productie van de applicatie. De e-learning biedt meerdere tussentoetsen en sluit af met een eindtoets, waarmee het kennisniveau beoordeeld kan worden. Het ontwikkelen van een volledige e-learning is een tijdrovend project waar inhoudelijk deskundigen, onderwijskundigen en webdevelopers aan meewerken. Veel mensen zijn enthousiast over het interactieve gehalte en de eigentijdse leervorm. De inhoud is online aanpasbaar dus actueler dan een gedrukte editie.’ De e-learning is tot stand gekomen samen met Randy Vermaas, van het bedrijf Frezh, gespecialiseerd in het ontwerp, de samenstelling en implementatie van e-learnings.

 

E-learning zeer toegankelijk voor mensen met lichamelijke beperking
Brenda Mandjes en Karin Raven hebben beiden een assistentiehond van KNGF Geleidehonden. Zij testten het online leerprogramma uitvoerig. ‘De e-learning is onmisbaar voor toekomstige assistentiehondenbazen. De oorspronkelijke boekvorm is ook goed, maar de e-learning is nog veel uitgebreider. Ook blijft de informatie over de assistentiehond beter hangen,’ aldus Brenda Mandjes. ‘Dat je jezelf kunt toetsen is echt een meerwaarde vergeleken met de oude manier. Maar een ding staat voorop: de theorie is net zo belangrijk als de praktijk.’ Ook Karin Raven is al zeer ervaren als assistentiehondenbaas, binnenkort mag ze haar negende assistentiehond verwelkomen. ‘In de loop van de jaren die je met een hond werkt, sluipen toch je eigen gewoontes er weer in. Dus ook voor mensen die al vaker assistentiehonden hebben gehad is de e-learning een must: elke hond is anders en de theorie schuift langzaamaan naar de achtergrond. Wat ik ook erg prettig vind is dat je het online leerprogramma in je eigen tempo kunt volgen. Zo bedien ik mijn computer met mijn ogen. Dan is het prettig dat ik die even rust kan gunnen. De applicatie is zeer toegankelijk voor mensen met verschillende beperkingen.’

www.geleidehond.nl