Houd onze rolstoelen heel!

Schiphol moet maatregelen nemen om kapotte rolstoelen op vluchten te voorkomen. Dat eisen patiëntenverenigingen van gehandicapten in een brandbrief, die op 14 maart tijdens de Passenger Terminal Expo in de RAI wordt overhandigd.
„Schiphol weigert voldoende bescherming te bieden voor kwetsbare rolstoelen, die steeds vaker voor, tijdens of na de vlucht worden beschadigd door een ruwe behandeling van grondpersoneel”, zegt voorzitter van de Dwarslaesie Organisatie Nederland (DON) Jos Dekkers.
Volgens hem zijn er vrijwel dagelijks klachten van de circa 150.000 rolstoelers in Nederland, van wie velen vaak vliegen. „De luchthaven schuift de verantwoordelijkheid af naar afhandelaars van luchtvaartmaatschappijen die de rolstoelen in- en uitladen. Wij vinden dat Schiphol de regie moet nemen als aanspreekpunt in plaats van weg te kijken.”telegraaf 2 (3)

Dekkers wacht al maanden op antwoord van Schiphol op een dringend verzoek om ’rolstoelkoffers’ toe te laten op de luchthaven. „In deze sterke hoezen kunnen onze rolstoelen veilig overgevlogen worden. Afhandelaars geven niet thuis, omdat er logistieke kosten mee zijn gemoeid.”
Een rolstoel is volgens hem bittere noodzaak. „Als die onbruikbaar aankomt op de bestemming, kunnen we niets meer.”
Volgens de luchthaven gaan de afhandelaars daarover. „We zullen deze signalen aan hen doorgeven dat rolstoelen extra secuur vervoerd moeten worden”, zegt de woordvoerder.

Gerda van ’t Land van Landstede Buitengewoon Reizen, zelf in een rolstoel, vindt de starre houding onbegrijpelijk.
„Schiphol heeft hierin wel degelijk een kerntaak.”

door Paul Eldering

BRON: De Telegraaf